Koliko roditelje košta matursko veče: Za noć glamura izdvaja se i iznos prosječne plate

5
Dž. M.
Koliko roditelje košta matursko veče: Za noć glamura izdvaja se i iznos prosječne plate
Foto: Freepik / Koliko roditelje i odgajatelje košta matursko veče?

Srednjoškolci u Bosni i Hercegovini s nestrpljenjem iščekuju matursku večer, završni događaj koji označava kraj četverogodišnjeg srednjoškolskog puta i početak novih avantura.

No, dok se mladići i djevojke raduju plesu, glamuru i zajedničkom slavlju, roditelji i odgajatelji se suočavaju s izazovom financiranja svih potrebnih detalja.

Koliko košta kupiti sve srednjoškolcima za matursku večer?

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Istraživanje je pokazalo da se troškovi maturske večeri u Bosni i Hercegovini kreću u rasponu od nekoliko stotina pa sve do više 3.000 KM, ovisno o regiji i individualnim preferencijama. Najveći dio tih troškova obično otpada na odjeću, frizuru i šminku.

Cijena za djevojke

Za početak, provjerili smo kako se kreću cijene maturskih haljina u Sarajevu. Kao što smo vidjeli u pojedinim prodavnicama, cijene jednostavnih, ali elegantnih, maturskih haljina možemo pronaći čak i za nekih 80 KM. 

Međutim, sve ovisi o ukusima, pa se tako cijene u nekim radnjama 'penju' čak i do vrtoglavih 3.000 KM. Razlika u cijeni se naravno odnosi na detalje, materijal ali i na brend koji vam se dopada. Svakako, ono što znamo jeste da u prosjeku roditelji izdvoje oko 400 KM samo za matursku haljinu.

Dodatno, trošak šivanja ili prilagođavanja odjeće također treba biti uzet u obzir.

Kako roditelji mogu vratiti autoritet nad djecom i koje su najveće greške u vaspitanju mališana?

Kako roditelji mogu vratiti autoritet nad djecom i koje su najveće greške u vaspitanju mališana?

Pored toga, roditelji moraju izdvojiti i za cipele. Ovo je možda i najteži izbor - maturantice žele provesti noć u udobnim cipelama koje ih neće nažuljati, a lijepo će im pristajati uz haljinu.

Ovisno o stilu, i brendu, cijene se kreću od 60 pa sve do iznad 300 KM. Najčešće se (i roditelji i) djevojke odluče za cipele koje koštaju oko 70 KM.

Svadba nikad skuplja, cijene 'paprene': Znate li koliko košta prosječno vjenčanje u BiH?

Svadba nikad skuplja, cijene 'paprene': Znate li koliko košta prosječno vjenčanje u BiH?

Pored toga, zavirili smo i u salone ljepote, gdje smo mogli vidjeti da se svečana frizura u prosjeku kreće od 20 do 80 KM -  vrijedi naglasiti da ovo ovisi i od salona, ali i od želje maturantice, kao i o dužini njene kose. Pored ovoga, ne smijemo zaboraviti na šminku. Ukoliko potražite pomoć profesionalnih šminkera, cijena i ovdje ovisi o detaljima i šta želi djevojka, no, kreće se od oko 50, pa sve do 100 KM.

Još jedan trošak jeste manikura. Ovisno da li se radi o obićnom lakiranju, posebnoj manikuri ili nadogradnji, ovaj tretman plaća se od 20 do 80 KM. Također, dužina, oblik, i salon igraju veliku ulogu u cijeni za ovu uslugu. Svakako, ono što bismo vam preporučili u ovom slučaju jeste da izaberete provjeren salon za ovu uslugu.

Ilustracija
Boredpanda: Ilustracija

Uz to, ne smijemo zaboraviti modne dodatke - nakit i torbica. Dok cijena za nakit varira ovisno o materijalu (da li je srebro, zlato ili bižuterija), malu torbicu za maturu možete pronaći od 30 do 60 KM.

Cijena za mladiće

Kao što smo prethodno naveli, s mladićima to ide nešto jednostavnije - odijelo, košulja, kravata ili leptir mašna i cipele, te frizura.

Kupovina odijela za maturanta ovisi, naravno, o željama maturanta. Veliko olakšanje jeste to što su brojne radnje uz klasično odijelo uključile i košulju kao i kravatu, a cijene su od oko 400 KM, pa sve do 2.500 KM - naravno cijena raste ako želite 'brendirano' odijelo.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Cijene ovih cipela se kreću od 150 do 350 KM, a, kao što smo istakli i ranije - cijena ovisi o brendu, kvaliteti i radnji gdje kupujete.

Tu je još i frizura - cijene se kreću od 12 do 25 KM.

Polovna odjeća

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Naravno, sve gore navedeno odnosi se na kupovinu nove odjeće, kupljeno u radnjama, ali ukoliko želite proći jeftinije postoji i druga opcija. Kupovina već nošene odjeće.

Razne su stranice gdje možete pronaći haljine ili odijelo koje su već nošene, a cijene nisu 'paprene'.

Cijene su mnogo manje i otprilike su jednake i za odijelo, kao i za haljinu. Kreću se od oko 60 KM, pa do nekih 300KM. Na ovaj način bi roditelji mogli da uštede veću sumu novca.

Osim toga, troškovi fotografiranja i snimanja često su dio ukupnog budžeta maturske večeri. Mnogi srednjoškolci angažiraju profesionalne fotografe kako bi zabilježili posebne trenutke i napravili uspomene za cijeli život. Cijene fotografiranja i snimanja mogu varirati, ali se obično kreću u rasponu od 200 do 500 KM.

Također, postoje mogućnosti za i iznajmljivanje odjeće i obuće, te pronalaženje povoljnijih salona za friziranje i šminkanje. Također, grupna kupovina ili dogovor s razredom može smanjiti troškove fotografiranja i organizacije događaja.

Konačno, treba uzeti u obzir i troškove samog događaja. Najčešće se maturska večera održava u restoranima ili hotelima, a cijena večere po osobi može biti između 50 i 100 KM, ovisno o odabranom mjestu i jelovniku. Također, tu su i troškovi za dekoraciju, muziku i ostale detalje koji mogu doprinijeti ukupnom budžetu.

Za kraj, istaknimo: srednjoškolci se s pravom raduju svojoj maturskoj večeri, ali važno je razumjeti da visoki troškovi mogu postati teret za obiteljski budžet. Važno je da roditelji i srednjoškolci otvoreno komuniciraju o financijskim mogućnostima i istraže sve opcije kako bi pronašli rješenje koje odgovara njihovim potrebama i ograničenjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije