Parking, kafa, smještaj: Kakve vas cijene očekuju na primorju?

15
N. Žunić
Parking, kafa, smještaj: Kakve vas cijene očekuju na primorju?
Foto: Radiosarajevo.ba / Makarska

Mnogi građani Bosne i Hercegovine polako se spremaju na put ka hrvatskom i crnogorskom primorju, ali šta ih tamo, glede cijena, očekuje? 

Put na more postaje sve skuplji, iz godine u godinu. Posebno je to primjetno u posljednje tri godine, od početka pandemije COVID-19. Nakon ove pandemije nastupila je i velika inflacija, širom svijeta, te su cijene skočile u nebo. Nažalost, to se odnosi i na popularna ljetovališta za građane iz naše zemlje. 

Makarska je jedno od najpopularnijih mjesta za ljude iz Bosne i Hercegovine. Grad, kao i cijela rivijera, svake godine vrvi od turista iz naše zemlje. Iako su cijene skočile i u prethodnom periodu, to nije spriječilo mnoge građane da tamo provedu svoje ljetne godišnje odmore. Svakako je da trebaju znati šta ih tamo očekuje. 

Osiguran prijenos: Evo gdje možete gledati utakmicu FK Sarajevo - Trnava

Osiguran prijenos: Evo gdje možete gledati utakmicu FK Sarajevo - Trnava

Za javni parking u Makarskoj, od prvog juna pa sve do 30. septembra, građani BiH, kao i svi drugi turisti, morat će pripremiti ozbiljan novac. U ovom periodu, sat vremena parkinga koštat će čak četiri eura (7,82 KM), u prvoj zoni. U drugoj zoni je ta cijena dva eura (3,91 KM), dok je u trećoj zoni ta cijena jedan euro (1,95 KM)

Ako se odlučite na cjelodnevne karte, cijene su sljedeće: prva zona košta 48 eura dnevno (93,79 KM), druga zona košta 24 eura dnevno (46,89 KM), te treća zona košta 12 eura dnevno (23,45 KM). Ovo su skoro pa nevjerovatne cijene, te se vjerovatno više isplati 'isprsiti' se za smještaj koji već ima osiguran parking. 

Ilustracija / Makarska
Foto: Arhiv: Ilustracija / Makarska

U smislu smještaja, stanovnike BiH i ostale turiste ne čekaju bolje vijesti. Prema popularnoj stranici Booking.com, za sedam dana u Makarskoj, od 10. do 17. juna za dvije osobe, cijene se kreću od 221 euro (431,83 KM) pa sve do skoro tri hiljade eura (5,861 KM)

Međutim, to su cijene koje uključuju sve vrste smještaja. Ako želite nešto specifično, cijene su drugačije. Privatni bazen će vas koštati minimum 413 eura (807,42 KM), hotel minimalno 364 eura (711,66 KM), dok bi vas all-inclusive paket koštao 1,082 eura (2115,44 KM). Ono što je svakako dobro jeste da većina ovih smještaja nudi parking, mada opet ostaje problem za sve one turiste čiji je smještaj daleko od obale. 

Ako se vi nađete u takvoj situaciji, ipak vam ostaje nekoliko solucija. Jedna od njih je i taxi, koji ipak nosi sa sobom paprenu cijenu. Naime, startna cijena je oko 3,30 eura (6,49 KM), dok je jedan kilometar vožnje oko 1,90 eura (3,63 KM). Dakle, minimalna cijena koju bi plaćali barem dva puta dnevno je deset KM. S obzirom na to da javnog prijevoza nema, ostaje još rentanje raznih prevoznih sredstava. 

Hrvatska
Foto: FB / Makarska Rivijera Plaže: Hrvatska

Recimo, uzeti električni romobil na sat vremena je minimum 10 eura (19,5 KM), dok je rent bicikla na sat vremena pet eura (9,77 KM). Ipak, rentanje na sat vremena nema mnogo smisla. Ako bi se rentalo na duže staze, to bi turistu, po jednom biciklu, minimalno koštalo 80 eura (156,40 KM) za sedmicu. Rentanje skutera za jednu sedmicu košta minimalno 200 eura (390,94 KM)

Nakon smještaja, parkinga i lokalnog prevoza, red je sjesti, kako se u našoj zemlji popularno kaže, na kafu. Nažalost po naše novčanike, ni to nije više kao prije. U Makarskoj, cijena jednog cappucina je oko 1,50 eura (2,93 KM), ali cijene idu i do 2,60 eura (5 KM). Cijena za jedan Pepsi ili Coca Colu se kreće u istom cjenovnom rangu kao i kafa, dok za domaće pivo morate izdvojiti od 2,10 eura (4,10 KM) do 2,90 eura (5,67 KM)

Ako želite da vidite cijene za još jednu popularnu destinaciju u Hrvatskoj, grad Dubrovnik, to možete vidjeti na linku OVDJE

Budva
Foto: Radiosarajevo.ba : Budva

Međutim, mnogi Bosanci i Hercegovci će ovo ljeto provesti u Crnoj Gori. Nažalost, Hrvatska već dugo vremena postaje preskupa za naše uslove, pa tako sve veći broj građana bira simpatičnu zemlju koja se nalazi nešto južnije. 

Jedna od popularnih destinacija je grad Budva. Kakve vas cijene tu očekuju? Što se tiče parkinga, njihova sezona počinje od prvog maja. Dakle, javni parking u sezoni košta samo jedan euro po satu. Ipak, treba spomenuti kako to zavisi od lokacije. Postoje, širom Budve, razna mjesta za parking koja imaju različite cijene. Ta mjesta se zovu "posebnim parkiralištima", a cijene se, u sezoni, kreću od 50 centi (0,98 KM) pa sve do pet eura po satu. Ovdje možete naći sve informacije vezane za cijene parkinga u ovom gradu. 

Što se tiče smještaja, za isti period kao u Makarskoj, najmanje što ćete platiti preko Booking.com je 140 eura (273,64 KM). Cijene, na višem spektru, idu i do 17 hiljada eura (33,236 KM), ali se tu radi o iznajmljivanju cijele jedne vile. Ako želite privatni bazen, to će vas koštati minimalno 290 eura (566,98 KM), hotelski smještaj minimalno 468 eura (914,74 KM), dok će vas all-inclusive izaći 1,968 eura (3846,62 KM)

Budva
Foto: Radiosarajevo.ba : Budva

Cijene za prijevoz po gradu su isto tako kudikamo pristupačnije nego u Hrvatskoj. Tako će vas taxi izaći minimalno 50 centi za start, te 65 centi (1,27 KM) po kilometru. Isto tako, javni prijevoz je dostupan u Budvi. On će vas izaći od 50 centi, sve do dva eura (3,91 KM), u zavisnosti od destinacije. Rent skutera je minimalno 140 eura

Što se tiče cijena za osvježenja, cijene cappucina idu od 1,50 do 2,50 eura. Naravno, ima i mnogo većih cijena, ali to bi bio prosjek. Jedno domaće pivo košta od 1,50 do četiri eura, dok je cijena Pepsija ili Coca Cole od 1,50 do 2,50 eura

Ako vas zanima kakva je situacija u još jednom popularnom crnogorskom mjestu, Herceg Novom, našu priču iz ovog grada možete naći na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije