Posjetili smo Herceg Novi uoči ljetne turističke sezone. Iznenadila nas je cijena parkinga

9
A. Sokolović
Posjetili smo Herceg Novi uoči ljetne turističke sezone. Iznenadila nas je cijena parkinga
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba / Herceg Novi

Ako planirate odmor u Crnoj Gori, možda biste se željeli zaustaviti Herceg Novom.

Budući da nije popularno odredište mnogih turista iz Bosne i Hercegovine i regiona, Herceg Novi je tiho i mirno, što ga čini savršenim mjestom za ljetni odmor. Dok ste tamo, ima se dosta za raditi, vidjeti, ali i pojesti.

Za Bosance ovaj gradić koji je svega 40 minuta vožnje udaljen od Dubrovnika - historijsko je mjesto. 

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Dok se u Sarajevu planira podignuti spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, u Herceg Novom je legendarni vladar prije 10 godina (2013.) dobio svoj spomenik. Novljani su osnivaču Herceg Novog podigli spomenik visok preko pet i po metara i težak preko jedne tone.

U historiji i starim spisima je zapisano kako je bosanski kralj Tvrtko 1382. godine stavio temelje Herceg Novog.

Postalo je pravilo da početak ljetne turističke sezone na primorju obilježi i porast cijena u trgovinama. No, za divno čudo - cijene su u Crnoj Gori u prodavnicama daleko manje nego kod nas u Bosni i Hercegovini.

U trgovinama litar mlijeka je 80 centi (1,60 KM). Hljeb od 300 grama je 40 centi (0,80 KM). Na plaži kafa je 1,30 eura (2,60 KM). Kugla sladoleda isto toliko - 1,30 eura.

Limunada je 2,50 eura (5 KM), Cedevita 2 eura ( 4 KM), Pivo točeno je 2,70 eura (5,40 KM), čaša gemišta 2 eura (4 KM).

Herceg Novi
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba: Herceg Novi

Za ručak trebate izdvojiti od 40 eura (80 KM) koliko recimo košta salata od hobotnice za dvije osobe. Slična cijena je i svježe ulovljenih lignji ili rakova. 

Cijene hotelskog smještaja za noćenje s doručkom, u zavisnosti od kategorije, u glavnoj ljetnoj turističkoj sezoni kreću se već od 40 eura (80 KM) do 80 eura (160 KM). Tako su nam rekli u nekoliko hotela gdje smo se zaustavili.

U privatnom smještaju cijene noćenja za dvije osobe iznosi od 30 (60 KM) do 60 eura (120) za četveročlane porodice.

Iznenadila nas je cijena parkinga u Herceg Novom. Vozačima nudi dvije varijante, a govorimo u Zonama 0 i 1, gdje su najveće gužve i gdje je najveža potražnja. S razlogom jer je najbliža rivi. 

Cijena jednog sata parkinga iznosi svega 0,60 eura (1,20 KM). Možete platiti i parking za cijeni dan i on iznosi nevjerovatna četiri eura (osam KM).

 

Raspitali smo se i za cijena kompleta od dvije ležaljke i suncobrana. Mogu se naći po cijeni od osam eura (16 KM) do 15 eura (30 KM), zavisno od lokacije.

Kada je riječ o cijenama gradskog prijevoza i taksija, minimalna cijena vožnje iznosi jedan euro (2 KM). Turisti kažu da je povoljan i da se nikada nisu žalili na cijene.

U našoj galeriji pogledajte ostale cijene u jednom od restorana na samoj obali Herceg Novog:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije