Željko Komšić: Danas gas, a sutra ko zna...

Radiosarajevo.ba
Željko Komšić: Danas gas, a sutra ko zna...
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Iako je naizgled riječ o odvojenim slučajevima, zanimljivo je da se izjava šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova kako Washington i jedan broj država Zapadne Evrope vode politiku uvlačenja Bosne i Hercegovine u NATO, kršeći odgovarajuću rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, podudarila sa obustavom plina prema Federaciji BiH, odnosno Sarajevu.

Piše: Faruk Vele

"SAD i neke vodeće zapadnoevropske države zahtijevaju da bošnjačke i pojedine hrvatske političke partije koje su pod njihovim uticajem zauzmu kurs ka stvaranju unitarne države u Bosni. Cilj je jednostavan — uvesti Bosnu u NATO. U tu svrhu, one pribjegavaju raznim manevrima, uključujući reviziju rezolucije Savjeta bezbednosti UN", rekao je Lavrov na 16. sjednici međunarodnog diskusionog kluba Valdai",  prenosi ruski Sputnjik.

Sergej Lavrov: SAD zahtijeva stvaranje unitarne države u Bosni

Istovremeno, u zvorničkom postrojenju kompanije Gas promet su obustavili transport plina prema Federaciji BiH, odnosno Sarajevu, a u cijelu priču se iznenada uključio i ruski ambasador Petar Ivancov, koji je o ovom pitanju razgovarao sa federalnim zvaničnicima.

Isporuka plina BH Gasu prekinuta u utorak: Danas sastanak u resornom ministarstvu

BH-Gas i Gas promet su, istina, jučer nakon višesatnog sastanka potpisali Ugovor o transportu plina Federacije Bosne i Hercegovine, čime su stvoreni uslovi da se odblokira gasovod prema Sarajevu.

Postignut dogovor: Sarajevo neće ostati bez plina

Pojedini analitičari su, s pravom, ocjenili da je ovo je primjer kako Rusija energentima može uticati na ekonomske, ali i političke odnose na Zapadnom Balkanu.

Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića pitali smo da li posljednja dva slučaja pokazuju da se Bosna i Hercegovina nalazi pod diplomatskim i energetskim pritiscima Rusije zbog strateških opredjeljenja naše zemlje prema NATO-u i EU, odnosno je li Bosna i Hercegovina udaru.

"Mislim da je to više pritisak Republike Srpske da preuzmu dio državnih nadležnosti po pitanju transporta. Danas gas, a sutra ko zna. Podsjećanja radi, svaka vrsta transporta, uključujući i transport gasa je isključivo nadležnost države BiH po Anexu IX Daytonskog sporazuma i po članu III/1 (i) Ustava BiH. Dakle opet imamo situaciju da vlasti RS-a direktno krše izvorni Dayton! ", zaključio je Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Predsjedavajući Komšić ranije je reagirao na izjave ministra Lavrova.

Komšić je podsjetio Lavrova na raniji stav Ruske Federacije u pogledu NATO integracija kojeg je Lavrov iznio prilikom jedne od zvaničnih posjeta Bosni i Hercegovini, navodeći da BiH niko ne pokušava uvući u NATO nego da za to postoje ranije odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine za čije poštivanje se zalagao i sam Lavrov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije