Ministar Nermin Džindić o plinu, rudniku u Banovićima i Vitezitu

B. R.
Ministar Nermin Džindić o plinu, rudniku u Banovićima i Vitezitu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Džindić

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, između ostalog, razmatrano je stanje u energetici, rudarstvu i Vitezitu.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić je ponovio stavove o distribuciji plina do ovog bosanskohercegovačkog entiteta. Nada se da se više nikada neće desiti situacija od jučer, 2. oktobra kada je zaustavljena distribucija ovog energenta. Podsjetio je da BH Gas mora plaćati RS-u i drugim državama za protok odnosno distribuciju.

Isporuka plina BH Gasu prekinuta u utorak: Danas sastanak u resornom ministarstvu

Džindić je istakao da trenutno ne postoji alternativa za Bosnu i Hercegovinu u snabdijevanju plinom odnosno da postoji samo jedan ulaz za ovaj resurs u Bosnu i Hercegovinu, a to je onaj preko Mađarske i Srbije.

Jučer, 2. oktobra je prekinuto snabdijevanje plinom. Zbog toga je uslijedio maratonski sastanak nadležnih u Sarajevu. Kasno navečer, potpisan je sporazum kojim je okončan prekid. Sporazum su potpisali direktor Gas prometa, koji vrši distribuciju preko RS-a, i BH Gasa. Kako je naveo direktor Gas prometa Milomir Draganić problem je nastao zbog nedefiniranih uslova za distribuciju plina.

Postignut dogovor: Sarajevo neće ostati bez plina

Govoreći o aktivnosima finansiranja i gradnje Termoelektrane u Banovićima, Džindić je podsjetio da je provedeno niz aktivnosti 2008. godine po ovom pitanju. Demantovao je navod da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije za gradnju Termoelektrane.

Potvrdio je da je Vlada dala saglasnost za prijem 141 radnika u Rudniku mrkog uglja Banovići, a odbila primiti njih 11. Istakao je da je zapošljavanje uslijedilo nakon zahtjeva ovog rudnika da se to učini. Kako je objasnio, saglasnost je bila potrebna zbog moratorija Federalne Vlade na zapošljavanje u javnim institucijama i preduzećima.

Kako je kazao, sve što radi u cilju je da bude od koristi rudnicima, pa i onima u Banovićima.

Džindić je naglasio da je Vlada dala saglasnost da se izdvoji više od 60.000 maraka za osiguravanje prostora tvornice Vitezit. Novac će biti utrošen, između ostalog, za angažman zaštitarske kompanije u tvornici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije