Kanton Sarajevo spreman za zimsku sezonu: Očekujemo da Vlada FBiH obezbijedi plin

Radiosarajevo.ba
Kanton Sarajevo spreman za zimsku sezonu: Očekujemo da Vlada FBiH obezbijedi plin
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Srđan Mandić

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić je danas potpisao sporazum sa Sarajevogasom o subvencioniranju dijela računa za gas koji se odnose na povećanje cijene ovog energenta.

Ovim je ispunjeno obećanje dato građanima Sarajeva da neće snositi troškve nastale povećanjem cijene gasa od strane Vlade FBiH, a koja su na snagu stupile u septembru mjesecu ove godine.

Prema njegovim riječima resorno ministarstvo i Vlada KS su spremni za nastupajuću grijnu sezonu. Vlada je usvojila Informaciju o pripremljenosti sistema za grijnu sezonu, čime su se, uz danas potpisani sporazum, stekli svi preduslovi za početak grijanja.

“Septembarski računi, koji građanima pristižu početkom oktobra bit će umanjeni za dio koji smo se obavezali. Očekujemo da će Vlada FBiH i BH Gas riješiti nastale probleme do početka grijne sezone. Sarajevo jeste najveći potrošač gasa, ali i u drugim dijelovima Federacije BiH građani bi se našli u nepovoljnom položaju”, poručio je ministar Mandić.

Kao što je javnost već upoznata, KJKP Sarajevogas je obaviješten da Gas Promet u svojstvu operatora transportnog sistema prirodnog gasa u RS prestaje 1. oktobra 2019. godine sa obavljanjem usluge transporta za potrebe BH Gas-a.

Ukoliko potrošnja gasa bude na jučerašnjem i današnjem nivou, iz Sarajevogas-a procjenjuju da će količine prirodnog gasa kojima raspolaže Sarajevo biti dostatne i tokom sutrašnjeg dana.

Kako Sarajevogas nije uvoznik prirodnog gasa u Bosnu i Hercegovinu, postojeći problem sa snabdjevanjem gasom uzrokovan je nerješenim pitanjima između BH Gas d.o.o. Sarajevo i transportera prirodnog gasa u RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije