Zdravlja, mira i Bosne – prkosne od sna!

Piše: Faruk Vele
Zdravlja, mira i Bosne – prkosne od sna!
Foto: Radiosarajevo.ba / Zdravlja, mira i Bosne – prkosne od sna!

Ispratismo, eto, 2021. godinu. Mi u Bosni i Hercegovini nećemo je pamtiti po dobru.

Počela je užasnom tragedijom u Posušju u kojoj je izgubljeno šest mladih života, nastavila se pandemijom i njezinim novim žrtvama, ali i aferama, jezikom mržnje, tenzijama, provokacijama, jalovim pregovorima, atacima susjeda, domaćim i međunarodnim izdajama, možda i spaljenim iluzijama, porastom cijena, a ispraćamo je s neizvjesnošću zbog otvorenih ataka na opstojnost države i prijetnji ratom - "kad šuma ozeleni".

Naše heroine

Bilo istina i dobrih vijesti, a za njih je, prije svega, zaslužan bolji dio čovječanstva - onaj ženski: Lana Pudar, Jasmila Žbanić, nana Fata Orlović, Marica Gajić, Jonquel Jones, Elvedina Muzaferija i druge učinile su nas ponosnima...

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Mnoge je na izmaku stare godine razgalila i vijest da će u jednom dijelu BiH, Kantonu Sarajevo, i zaposlene i nezaposlene trudnice dobiti po 1.000 KM. To je dobra priča, no taj status trebaju dobiti i majke širom Federacije BiH  i Bosne i Hercegovine, a mnogo bolji status sve porodice sa troje i više djece. To je makar neka nada da i ovi što su ostali – neće otići. Za to se moramo boriti!

Eurofija praznika i teška svakodnevnica

Euforija praznika ne trenutak je građane Bosne odvojila od teške svakodnevnice (i neka je!) s kojom nam se i ovako, i onako valja suočiti. Potvrđuju nam to i vijesti koje pristižu danas, prvog dana 2022. godine.

Može li 2022. biti bolja? Quo vadis?

Istini treba pogledati ravno u oči.

Evropa u kojoj živimo, ali i svijet u globalu, pokazuju sve netolerantnije lice. Strašno je da se u godini u kojoj se, recimo, navršava stogodišnjica fašističkog Marša na Rim moramo suočavati s neofašizmom u potrazi za Drugima, islamofobijom, antisemitizom, krajnjom desnicom i autoritarnim režimima koji prijete susjedima i miru na Planeti. Je li se to prošlost ponavlja?

Ne očekujmo mnogo o takvog svijeta, pouzdajmo se, napokon, u sebe i zidajmo svoju sreću sami. Danas.

Naša Bosna (prkosna od sna!), stara europska država, obilježit će ove godine 30. godišnjicu obnove svoje nezavisnosti. Pred nama je i izborna godina. To samo po sebi je veliki izazov i potencijalna katastrofa. To bismo nekako i predeverali - navikli smo - no građanima san na oči ne da pitanje sigurnosti, stabilnosti u zemlji... Riječ rat ponovo se udomaćila u domaćim medijima. A to nije dobro.

Zabrinjavajuće je, također, da se, kada se govori o bosanskoj krizi, pred nas sve češće stavlja dilema - Bosna ili mir, mir ili Bosna, kako je to otprilike definirao jedan od ideologa famoznog "srpskog sveta" Darko Tanasković. Mi s toga ovaj ultimatum moramo mudro pretvoriti u ideju mirne Bosne i mira u Bosni. Mira za sve! Jer, mi druge domovine do ove nemamo, niti imamo drugog, ovozemaljskog života, do ovog.

Do nas je!

A valja živjeti. Čak i kad vas guraju pred biti ili ne biti. Pred domaćim čovjekom su i egizstencionalna pitanja - kako preživjeti u okolnostima u kojima su prihodi sve manji, kao i šansa da ih osigurate, dok su troškovi života sve veći i veći – i taj začarani krug neće stati sve dok građani ne preuzmu odgovornost za svoje živote i stvarno ne zatraže odgovornost vlasti. Ali ne kukama i motikama, već olovkom, mudro, odgovorno i svakodnevno. Takav pristup u posljednje vrijeme je počeo da daje rezultate.

Ali to nije dovoljno. Moramo biti istrajni. "Lahko se palimo, a još brže gasimo". A zajedno samo, piše umni Meša, "samo u nevoljama, pa "zato i ne volimo da često budemo zajedno".

Moramo se mijenjati, moramo napredovati, moramo raditi na sebi, moramo biti bolji, moramo otvarati vrata znanju, ljudima od znanja, i mladima (koji znaju!), onima sa novom energijom... Moramo tražiti pojedince, grupe, koncepte i projekte koji mogu da procese guraju naprijed. Umjesto velikih riječi – velika djela.

Ne očekujemo da nam bolje sutra donese Nova godina - borimo se za njega.

Do nas je!

Dragi čitatelji, želimo vam: Zdravlja, mira i Bosne – prkosne od sna!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije