Zbog poskupljenja plina, kupuju se grijalice: Evo kolika je i cijena ogrjeva u BiH

4
Radiosarajevo.ba
Zbog poskupljenja plina, kupuju se grijalice: Evo kolika je i cijena ogrjeva u BiH
Foto: RAS Srbija / Ilustracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je usvojila odluka o povećanju cijene plina.

Ruski Gazprom povećao je cijenu plina Energoinvestu, dobavljaču za BiH i od 1. jula prirodni plin bit će skuplji od 23,3%.

Prema odluci koja se primjenjuje od 1. jula 2022., nova cijena plina za distributivna privredna društva u FBiH iznosi 998 KM za 1000 kubika, odnosno 0,998 KM/Sm³.

Lagumdžija se obratio u UN-u: "Konačno je vrijeme da Ujedinjene nacije preuzmu odgovornost"

Lagumdžija se obratio u UN-u: "Konačno je vrijeme da Ujedinjene nacije preuzmu odgovornost"

U ovu cijenu prirodnog plina nije uračunat PDV, piše Večernji.ba.

Kakva nas zima čeka, ima li BiH dovoljno ogrjeva? Ovo su nove cijene nakon zabrane o izvozu

Kakva nas zima čeka, ima li BiH dovoljno ogrjeva? Ovo su nove cijene nakon zabrane o izvozu

Sezona grijanja Od 1. jula cijena jednog kubika plina s PDV-om iznosi za veliko gospodarstvo - 1,460 KM, Toplane Sarajevo - 1,261, malo gospodarstvo - 1,472, domaćinstva - 1,261 i Sarajevo gas A. D. Istočno Sarajevo 1,214 KM.

Do 1. jula cijene su iznosile za veliko gospodarstvo s PDV-om 1,239 KM, malo gospodarstvo - 1,251, domaćinstva - 1,040, Toplane Sarajevo - 1,040 i za posebnog kupca Sarajevo gas A. D. Istočno Sarajevo 0,993 KM.

Po novim cijenama za 100 kubika plina domaćinstva u Sarajevu plaćat će 126 KM. Ovim povodom u Sarajevskom kantonu u petak je održan hitni sastanak. Na sastanku se razgovaralo i o nabavi alternativnih goriva.

Istaknuto je kako je Vlada KS spremna ući u iduću sezonu grijanja s dovoljnim količinama alternativnih goriva, kako bi građani imali grijanje, a zbog najava moguće nestašica energenata.

Procurio je plan EU za predstojeću zimu i razdoblje kada treba očekivati prekid ili dodatno smanjenje uvoza ruskog plina. EU će ohrabriti zemlje članice da smanje potražnju za plinom tako što će poticati industrije da manje koriste taj energent jer se Europa mora pripremati za moguće daljnje smanjenje ruskog opskrbljivanja.

Skladište plina EU trenutačno je popunjeno 62%, što je daleko od cilja od 80% kapaciteta do studenog. Kućanstva su za sada "zaštićeni potrošači" prema zakonu EU-a, što znači da će biti posljednja pogođena racionalizacijom plina. Ali zemlje EU mogle bi nametnuti obvezna ograničenja grijanja ili hlađenja drugim potrošačima, poput ureda ili trgovačkih centara, ako dođe do ozbiljne nestašice plina, navodi se u nacrtu.

Još prije posljednje odluke Vlade o poskupljenju plina u sarajevskim trgovinama vladala je velika potražnja za konvektorima i klimama za hlađenje i grijanje. Potražnja povećana zbog enormnog poskupljenja peleta, drva i plina, pa su mnogi odlučili grijati se na struju.

Odluka o zabrani izvoza drvnih sortimenata, ogrjeva i drugih proizvoda od drva, koja je na snagu stupila prije nešto više od dvije sedmice, zasad je dovela do toga da bh. građani imaju dovoljne količine ogrjeva, ali još nije značajnije utjecala na nižu cijenu.

Bh. proizvođači svjesni su kako je cijena na našem tržištu isforsirana i veća nego što je realno.

BiH privremeno zabranjuje izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta

BiH privremeno zabranjuje izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta

"Svi inputi koje imaju proizvođači porasli su od 30 do 40%, dok je cijena peleta porasla više od 100%", naveo je.

Dodao je kako očekuje blagi pad cijena peleta, iako taj pad neće biti drastičan.

"Sve upućuje na to da ćemo imati povećanu proizvodnju i da proizvođači peleta računaju na domaće tržište, a ne samo na inozemno", rekao je Šinik.

Da je cijena peleta sa 640 KM smanjena za 50 KM te sada iznosi 590 KM po toni, potvrdio je Muhamed Helać, menadžer kompanije koja se bavi ovom djelatnošću. Za iscijepana drva spustiti su cijenu sa 148 KM po metru na 138 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije