Oglasili se iz Energoinvesta o poskupljenju plina: 'Bilo je neminovno'

1
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz Energoinvesta o poskupljenju plina: 'Bilo je neminovno'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Energoinvest

Saglasno uobičajenoj poslovnoj praksi da se cijene prirodnog plina usklađuju tromjesečno, a na bazi promjena cijena koje ispostavlja isporučalac gasa Gazprom Export, Energoinvest kao snabdjevač Federacije BiH prirodnim plinom obavještava javnost da je došlo do korekcije cijena prirodnog plina.

Obzirom da je ruski dobavljač Gazprom Export izvršio korekciju cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata u posljednjih 9 mjeseci, navedena promjena je rezultirala neminovnim zahtjevom Energoinvesta Vladi FBiH za povećanjem cijene prirodnog prlina traifnim kupcima u iznosu od 23,3 % u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala 2022. godine.

Na Sjednici Vlade Federacije BiH održane 14.07.2022. godine, Vlada Federacije BiH je dostavljeni zahtjev i obrazloženje prihvatila.

Vlada FBiH dala saglasnost za poskupljenje plina: Ovo je nova cijena

Vlada FBiH dala saglasnost za poskupljenje plina: Ovo je nova cijena

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Energoinvest želi da naglasi da je povećanje cijene prirodnog plina bila neminovnost, jer je pored zahtjevanog povećanja cijene koja se uvijek izražava u Američkim Dolarima (USD), došlo i do značajnog pada vrijednosti Eura tj. Konvertibilne marke u odnosu na USD, u poređenju sa predhodnim tromjesečjem, što je kumulativno rezultiralo navedenim povećanjem cijene prirodnog plina u iznosu od 23,3%.

Podsjetimo, ranije danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada Federacije BiH je donijela odluku kojom se daje saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Odluka stupa na snagu od 1. jula 2022. godine, a koja iznosi 998 KM/1000 Sm³, odnosno 0,998 KM/Sm³, i prema važećim uslovima za Bosnu i Hercegovinu. U ovu cijenu prirodnog gasa nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije