Europa ostala bez jednog kraka plina: Njemačka prva na udaru

0
Radiosarajevo.ba
Europa ostala bez jednog kraka plina: Njemačka prva na udaru
Foto: theconversation.com / Ilustracija

Obustavljen je dotok ruskog gasa u Njemačku kroz gasovod Sjeverni tok Baltičko more.

Gasovod će biti zatvoren na 10 dana počevši od ponedeljka zbog rutinskog održavanja. Za to vrijeme će prestati svi tokovi gasa kroz gasovod. Kako javljaju iz kompanije, obustava je prethodno dogovorena sa svim partnerima.

Ministar privrede Njemačke Robert Habek izrazio je strah da Rusija i nakon remonta neće više isporučivati gas. Njemački vicekancelar i ministar privrede Habek rekao je da očekuje i najgori scenario.

Mbappe u 90. minuti stavio tačku na utakmicu: PSG je u polufinalu Lige prvaka

Mbappe u 90. minuti stavio tačku na utakmicu: PSG je u polufinalu Lige prvaka

"Sve je moguće, sve se može dogoditi. Može biti da će biti isporučivano više gasa, više nego ranije, ali može doći i do potpune obustave isporuka", podvukao je on.

Prošlog mjeseca, ruski energetski gigant smanjio je količine gasa koji se isporučuje Njemačkoj preko cijevi za 60 posto zbog operativnih problema, uzrokovanih nemogućnošću da se servisirana turbina vrati na vrijeme iz Kanade.

Međutim, njemački ministar ekonomije Robert Habek je tvrdio da je to "politička odluka", piše Mondo.

Posljednjih godina, nedostatak snabdjevanja Sjevernim tokom zbog održavanja kompenzovan je povećanim protokom kroz Ukrajinu ili Poljsku. Međutim, razni zvaničnici i predstavnici industrije rekli su za FT da se plaše da Rusija to možda neće učiniti ovog puta, ostavljajući kontinent da se suoči sa nestašicom gasa.

Nord Stream AG, koji je u većinskom vlasništvu Gazproma, insistira da su informacije o održavanju na odgovarajući način objelodanjene u skladu sa Uredbom EU o integritetu i transparentnosti tržišta energije na veliko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije