Zašto svi idu na jedno mjesto na Jadranu, dok ostatak Dalmacije zjapi prazan?

Radiosarajevo.ba
Zašto svi idu na jedno mjesto na Jadranu, dok ostatak Dalmacije zjapi prazan?
Printscreen / RTL je napravio zanimljivu priču iz Vira

Zanimljiva priča dolazi iz Hrvatske, gdje se naši susjedi polako pripremaju za ljetnu sezonu. 

Koronavirus je u mnogome pokvario planove vlasnicima hotela i apartmana na Jadranu, jer se, prema najavama, očekuje najslabija sezona nakon agresije Srbije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Jedna priča, ipak, i pored svih problema budi pažnju javnosti ne samo u Hrvatskoj, već i u regionu. 

Za ovu sezonu u turističkoj zajednici Vira imaju dobro projekciju i očekuju dobre turističke rezultate

Virani su imali gotovo jednako dobar početak godine kao i prošle godine. U Viru nema hotela, a hotele je jako teško staviti u pogon u ovo vrijeme zbog malog broja gostiju. S druge strane, apartmane je vrlo lako staviti u pogon, javlja RTL.

“Treba naglasiti da je snaga otoka Vira privatni smještaj koji bilježi 10.000 objekata, od toga 2000 iznajmljivača koji raspolažu sa 15.000 kreveta. To je ono što nam daje snagu za naprijed, upravo preko tog turističkog smještaja, nekomercijalnog turizma, ostvarili smo dobre turističke rezultate u prvih šest mjeseci”, izjavio je Srđan Liverić, direktor turističke zajednice Vira. 

Jako veliki broj stranaca ovdje ima u vlasništvu svoje kuće. Većina tih turista i sami se bave iznajmljivanjem, te u povjerenju dovode goste iz svojih zemalja. U odnosu na prošlu godinu, u Viru se vidi rast dolazaka hrvatskih turista i povećanje broja noćenja od 31 posto.

“Stranih turista je bilo nešto manje, ali ta brojka je i dalje ispod 50 posto. U ukupnom udjelu svih turista bilježimo blagi pad od 24 posto dolazaka i tri posto noćenja. Što je i dalje brojka koja nas je dovela do prvog mjesta u RH po broju turista”, objasnio je Liverić.

Za ovu sezonu u turističkoj zajednici Vira imaju dobro projekciju i očekuju dobro turističke rezultate.

“Vjerujemo da ćemo trend rasta i broj gostiju pratiti u idućim mjesecima, te da ćemo do kraja godine ostvariti najmanje treće mjesto u Hrvatskoj”, kazao je Liverić.

Sve vrijeme koronakrize na Viru je bilo 300 stranih državljana, tačnije vlasnika kuća koji su odabrali biti na Viru, gdje im je bilo sigurnije nego u njihovim matičnim zemljama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije