Reportaža s Jadrana: Turista nema, a evo šta kažu Splićani o svemu

Radiosarajevo.ba
Reportaža s Jadrana: Turista nema, a evo šta kažu Splićani o svemu
Foto: Pixabay / Split

Sad tribamo biti pametni i guštati jer tko zna kad ćemo ovo ponovno doživjet. Lani u ovo vrime nisi moga proć Marmontovom od turista i gužvi, a sada je pravi užitak prošetati. Splićani su se odvikli od odlaska u centar grada, uvik se negdje žurilo, a sada imamo priliku zastati i upiti sve ono što se događa oko nas, kaže ekipi Slobodne Dalmacije gospodin Zlatko iz Splita odlazeći u svoj svakodnevni đir po gradu.

Kolege iz Dalmacije uradile su reportažu iz Splita, donijevši nam malo daška Jadrana, koji mnogima nedostaje, ali i atmosferu ovog lijepog grada u vremenu korona pandemije...

I Splićanka Maria koju su sreli dok je šetala s 6-godišnjom kćerkom kaže da je grad ponovno živnuo, no: "Sve je ovo domaći svit i moram priznati ovako je taman. Napokon da i mi sami možemo uživati u ljepotama grada."

I ona, kao i drugi, jedinu primjedbu ima na restorane: "Tko to od nas može priuštiti večeru u centru grada? Nitko! Sada kada im turisti ne donose glavnu zaradu, bilo bi dobro da se okrenu domaćem svitu, spuste cijene jer sadašnje nisu za naš standard."

Ni prijateljice Dora i Katarina nisu više česte gošće kafića: "Moramo priznati, tijekom karantene smo se malo od njih i odvikle, a tada je gušt bio i sjediti na klupici uz plažu."

Poručuju da je lijepo vijedeti "ovakav grad, s našim ljudima jer zadnjih par godina, ljeta su bila nepodnošljiva, a grad prenapučen". Što se cijena tiče, kažu kako nisu primijetile neko smanjenje.

"Cijene u kafićima su iste kao i prije, ali riječ je o nekim normalnim ciframa. Restorani su već druga priča. Mislim da je recept za povratak života u grad, upravo okretanje prema lokalnom stanovništvu. Ne smijemo živjeti isključivo za turiste jer oni su u Splitu samo nekoliko mjeseci, a mi cijelu godinu", ističu drugarice.

Ekipa Slobodne Dalmacije dodaje da zaista bilježe mali broj gostiju u splitskim restoranima - rijetkim koji su otvoreni. 

"Vikendom, ako nema kiše, bude nešto gostiju, ali malo je to još uvijek. Preko tjedna slabo, možda ovako predvečer. Evo, sada je i neradni dan u četvrtak i vjerujem da će veliki broj građani spojiti sve to s vikendom i pravac na selo. Odvikli su se ljudi od grada i prijašnjeg ritma života, a sve više posvetili selu i obrađivanju vrtova. Očekivanja od sezone nemamo, što bude bit će", zaključuje i jedan od ugostitelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije