Naša patrola: Šta vas čeka ako želite ljetovati na crnogorskom primorju

J. Ć.
Naša patrola: Šta vas čeka ako želite ljetovati na crnogorskom primorju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Crna Gora
Turisti iz BiH sve više odlučuju da ljetuju na crnogorskom primorju, često zbog cijena koje su konkurentne u odnosu na države iz okruženja.

Vrijedi istaći i da se bh. građani odlučuju za ovu destinaciju i zbog poznate budvanske rivijere, te pitomih mjesta koja se prostiru ovim dijelom obale.

Međutim, loša saobraćajna komunikacija i užasni uvjeti na putu ka graničnom prelazu Hum iz pravca Foče, najveći su problem. Pored gužvi na graničnom prelazu Šćepan Polje, brojnih rupa na cesti, velike su šanse da vas iznenade i krave ili ovce koje se na ovom dijelu puta slobodno kreću.

 Crna Gora - undefinedFOTO: Radiosarajevo.ba / Granični prelaz Šćepan Polje

No, ono što će vas zasigurno oduševiti putujući jesu tri različita prirodna okruženja: obala Jadrana, kraški predio i regija visokih planina.

Prostori nacionalnih parkova Durmitora, Biogradske gore, Skadarskog jezera, Lovćena i Prokletija čine oko 10 posto teritorije Crne Gore.

 Crna Gora - undefinedFOTO: Radiosarajevo.ba / Skadarsko jezero

Svaki nacionalni park karakteriše specifična prirodna i kulturna baština. Zahvaljujući svojim vrijednostima, nacionalni parkovi imaju ne samo nacionalni, već i međunarodni značaj.

Crna Gora obećava nezaboravno ljetovanje na obali dugoj 299 kilometara, sa 117 pjeskovitih, šljunkovitih i kamenitih plaža.

Najpoznatija ljetovališta su Budva, Bečići, Kotor, Herceg Novi, Igalo, Petrovac, Bar, Sutomore, Dobre Vode…

 Crna Gora - undefinedFOTO: Radiosarajevo.ba / Sveti Stefan

Samo primorje uglavnom posjećuju turisti iz Srbije, ali može se primijetiti i mnogo gostiju iz BiH. Cijene su povoljne.

Apartmani su povoljniji nego u Hrvatskoj i mogu se naći u prosjeku za od 20 do 50 eura po danu, u zavisnosti od lokacije, termina i kvaliteta smještaja.

U kafićima, cijena kafe se kreće od 1 do 2 eura, sokovi koštaju od 1.30 do 2.50 eura, flaširana voda košta između 1 i 2 eura - sve se plaća u eurima.

U restoranima, obrok za četvoročlanu porodicu košta od 40 eura pa naviše, na šta su turisti koji ljetuju na crnogorskom primorju već navikli.

Iznajmljivanje ležaljki u Dobrim Vodama je od 10 do 12 eura, dok je u Ulcinju 7 eura. U pekari hljeb možete naći od 0.30 do 0.80 centi, jaja (10kom) po cijeni 1, 50 eura, jogurt  od 0.89 do 1.20, tjestenina od 0.70 do 1.20 eura, piletina je 4 eura...

Ako ste se, ipak, opredijelili da svoj godišnji odmor provedete u Dalmaciji, istražili smo i koliko košta sedmica porodičnog odmora na makarskoj rivijeri. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije