Weber uoči dolaske Palmera i Eichhorst: Prljavi deal u BiH neće proći!

2
F. V.
Weber uoči dolaske Palmera i Eichhorst: Prljavi deal u BiH neće proći!
FOTO: RSE / Bodo Weber

Specijalni američki izaslanik Matthew Palmer i direktorica pri Službi za vanjske poslove Europske unije (EU) Angelina Eichhorst narednog ponedjeljka bi ponovo trebali boraviti u Bosni i Hercegovini, te, kako prenose agencije, pokušati navesti domaće političare na "konačni dogovor" kako bi se nakon toga odgovarajući prijedlozi izmjena izbornog zakona, ali i ustava, uputili u parlamentarnu proceduru.

"Optimističan sam da ćemo nešto uspjeti uraditi. Koliko sam shvatio, (političari) su se dosta su približili stajalištima u nastojanju da se dođe do rezultata", kazao je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

Bodo Weber, poznati politički analitičar i viši saradnik Democratization Policy Councila (DPC) iz Berlina upozorava da je dosadašnji tok razgovora o ustavnoj i izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini "opasan nastavak politike" nižih zvaničnika Europske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

"Iz epizode pregovaranje o prljavom dealu za razmjenu teritorije u okviru sveobuhvatnog, konačnog sporazumu između Kosova i Srbije. Pri čemu tu manje šokira ponovno opasno djelovanje EU zvaničnika tipa Angeline Eichhorst, još manje Orbanove produžene ruke u Evropskoj komisiji (EK)Olivera Varhelyija, nego nastavak politike Trumpove administracije, ljudi iz užeg i šira tima Richarda Grenella - pod krovom Bidenove administracije", kazao je Weber za Radiosarajevo.ba.

 No, sudeći prema zadnjim najavama, kaže Weber, neće im proći!

"Još manje će im proći prljavi deal o rasprodaji civilne i vojne imovine Dodikovom entitetu i Čovićevim kantonima, i to pod prijetnjom secesijomte poslije više od decenije ne-implementiranja pravno obavezujućih odluka i presuda visokog predstavnika, Ustavnog suda BiH i Suda BiH od strane Dodikovog režima u RS-u.

Te tim putem naknadnu legalizaciju Dodikove anti-ustavne i ilegalne podjele imovine države u RS-u po babi i stričevima - da bi na kraju gospoda Erick Nelson (odlazeći američki ambasador u BiH, op.a.), Matthew Palmer i Gabriel Escobar (specijani izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, op.a.) taj cijeli manevar još proglasili dijelom antikorupcijske borbe!?", ističe Weber.

Smatra da treba prestati s politikom da se pošto-poto nameću rješenja koja neće ići u pravcu interesa stabilnosti u BiH.

 "Vrijeme i mjesto pregovora o rješavanju predmeta civilne i vojne imovine, kao i reformi izbornog sistema (isključujući ovdje tehničke promjene u cilju sprječavanja masovnih izbornih krađa koje su se davno trebali desiti) je poslije općih izbora iduće godine, a u okviru šireg proces sveobuhvatnih procesa ustavnih promjena", zaključio je Weber.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije