Weber: Sastanak Merkel sa Schmidtom je poruka za Rusiju i Kinu

2
F. V.
Weber: Sastanak Merkel sa Schmidtom je poruka za Rusiju i Kinu
Privatni album / Bodo Weber

Bodo Weber, njemački politički analitičar i viši saradnik upravo Vijeća Centra za politiku demokratizacije (DPC) u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je jučerašnji susret njemačke kancelarke Angele Merkel sa novim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i njegovim prethodnikom Valentinom Inzkom.

Ugledni njemački mediji popu DW ocijenili su ovaj susret kao znak da se "diplomatska inicijativa Berlina nastavlja punom parom".

"Sastanak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, uz učešće njegovog prethodnika Valentina Inzka, je više bio protokolarnog karaktera, no zato ne nevažan. Pošto je sam gospodin Schmidt tokom stupanja na dužnost naglasio da je njegova kandidatura lična inicijativa kancelarke Merkel, znači sa najvišeg nivoa njemačke vlade, jučerašnji sastanak je bio potvrda te pozadine odnosno političke težine", kazao je Weber.

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Smatra da je takva poruka Berlina posebno važna u ovom trenutku.

"Pružanje pune podrške kancelarke Merkel posebno je značajno usred otvorenog odbijanja legitimiteta gospodina Schmidta kao novog visokog predstavnika od strane posebno Rusije i Kine, ali i zvanice Banja Luke, no bez međunarodno-pravne osnove", zaključio je Weber u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel, visoki predstavnik Christian Schmidt se u srijedu u Berlinu sastao s kancelarkom.

Kako su naveli Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), Merkel i Schmidt su razgovarali o trenutnim političkim dešavanjima u našoj zemlji.

Kancelarka Merkel osigurala je punu podršku Savezne vlade za obavljanje važne međunarodne funkcije visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.
Tokom razgovora fokus je bio na reformama potrebnim za napredovanje BiH u okviru procesa euroatlantskih integracija.

Visoki predstavnik Schmidt iskoristio je priliku da se zahvali kancelarki Merkel na snažnoj podršci njemačke Vlade njegovom mandatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije