Bodo Weber smatra: Palmer nastavlja Trampovu politiku, krajnji cilj prljavi deal

1
Radiosarajevo.ba
Bodo Weber smatra: Palmer nastavlja Trampovu politiku, krajnji cilj prljavi deal
Foto: ba.boell.org / Bodo Weber

Njemačka nije spremno pristupila imenovanju Christian Schmidta za visokog predstavnika u BIH smatra politički analitičar Bodo Weber, koji je u razgovoru za N1 ocjenio da u BiH dominiraju međunarodni igrači koji vode privatne politike.

„Kancelarka i gospodin Schmidt su ušli u ideju njegovog kandidovanja bez jasne slike onoga što se dešava u Bosni i Hercegivini, pogotovo bez jasne slike međunarodnih igrača“, rekao je Weber za N1.

U razgovoru za N1, ovaj njemački stručnjak za Balkan posebno se osvrnuo na rad predstavnika EU na izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su se u poslednjih mjesec dana intezivirali.

„Međunarodni igrači su antizapadni i potpuno su se oteli kontroli. Eichhorst i Sattler potpuno vode svoju privatnu politiku u odnosu na prestonice“, smatra Weber..

Osvrćući se na angažman američkog izaslanika Matthewa Palmera, Weber kaže da on nastavlja Trampovu politiku. Cijeli projekat se, tvrdi Weber, pretvorio u lični projekat, kome se niko u, kako navodi, State Departmentu ne protivi.

„Gospodin Palmer vodi privatnu politiku kojoj je krajnji cilj neki prljavi deal“, zaključuje Weber.

Na koncu, Weber zaključuje da će sa neuspjehom pregovora koji se vode u vezi sa Izbornim zakonom otići i američki pregovarač Palmer, te da će nakon toga nastupiti snažnija politika nove američke administracije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije