Vučić uručio orden pohotnom vladiki optuživanom za seksualno zlostavljanje dječaka

11
Radiosarajevo.ba
Vučić uručio orden pohotnom vladiki optuživanom za seksualno zlostavljanje dječaka
Foto: Twitter / Vladika Pahomije Gačić i Vučić

Dok je javnost u regiji zgrožena odlikovanjem pjesnika koji su "pisali ljudskom krvlju" poput Gojka Đoge i Rajka Petrova Noge, prijatelja osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, na površinu su isplivali novi kontraverzni detalji o "zaslužnim pojedincima i organizacijama".

Tako je kontroverzni vladika Pahomije u ime manastira Prohor Pčinjski primio Sretenjski orden prvog stepena.

Šta su kazala zlostavljana djeca

Orden je dodijejen manastiru "za naročite zasluge u očuvanju i njegovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda povodom 950 godina postojanja".

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Na ovaj skandal jučer je među prvima ukazao Dragan Bursać, poznati kolumnista portala Radiosarajevo.ba.

Vladika Pahomije Gačić osumnjičen je 2002. godine za seksualno zlostavljanje četvorice maloljetnika.

Za što je optuživan pohotni vladika Pahomije.

Kako su izvještavali srbijanski mediji, dječaci su optužili Pahomija za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv visokog crkvenog starješine podnijeli su 31. decembra 2002. godine.

Trojica dječaka tada su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. U krivičnoj prijavi i svojim ispovijestima 8. januara 2003. godine, kada se saznalo za ovaj skandal, mladići su naveli da ih je vladika pipkao, mazio, tjerao ih da se "druže", što su oni odlučno odbili.

Nikola Lazić, zamjenik glavnog i odgovornog urednika "Vranjskih", koje su 2003. objavile slučaj četvorice dječaka koji su optužili Pahomija, izjavio je 2013. da su ovu priču objavili tek nakon što je mladić dao izjavu policiji.

"Godine 2004. u manastiru Sveti Prohor Pčinjski kada je on imao šesnaest godina, vladika ga je pozvao da ga poslije bdenija sačeka kako bi razgovarali o njegovom daljem školovanju. Kaže da ga je vladika uveo u svoje odaje i da je odmah krenuo sa seksualnim zlostavljanjem, ali ga je dječak nekako odgurnuo i uspio da pobjegne. Prema rijeečima ovog mladića od tada, od Ivanjdana 6. i 7. jula 2004. pa do ove zime je trajalo neprekidno to zlostavljanje i maltretiranje. On kaže da uopšte ne može ni da izbroji koliko je puta vladika pokušao da ga obljubi i koliko ga je puta seksualno zlostavljao. On ima svjedoke za to, ima jednu službenicu koja je jednom prilikom ušla u kancelariju kod vladike i vidjela šta se dešava i ima neke sveštenike kojima se povjeravao", ispričao je Lazić.

"Predsjedniče, uručili ste odlikovanje pedofilu"

Međutim, on je 2006. godine, navodno "zbog zastarjelosti i navodnog nedostatka dokaza", a vjerovatno zahvaljujući pomoći vlasti, oslobođen optužbi da je seksualno zlostavljao četvoricu maloljetnih učenika Bogoslovije.

U martu 2013. godine stigle su nove optužbe. Vladiku je optuživao magacioner u Eparhiji vranjskoj, takođe nekadašnji učenik Bogoslovije. Kaže da je zbog sramote šutio devet godina. Za vranjski list je govorio pod imenom Nemanja S. što nije njegovo pravo ime, a identitet poznat policiji, tužilaštvu i redakciji tih novina.

"Pаhomije je svаke večeri dolаzio u moju sobu. Svаkа noć u mаnаstiru zа mene je bilа nаjgorа morа, prаvi pаkаo. Govorio mi je dа u tome što rаdi nemа ničeg lošeg. Brаnio sаm se kаko sаm znаo i umeo, gurаo gа i plаkаo, dа bi konаčno nekаko pobegаo", dio je priče koju je u to vrijeme 24-dišnji mladić ispričao za novine Vranjske, nakon što je dao izjavu policiji.

I pored brojnih optužbi, i ovaj slučaj prošao je identično kao i prethodni, bez ikakvih sankcija. Tako je, godinu dana kasnije, tužilaštvo utvrdilo da u ovom slučaju nema razloga za pokretanje krivičnog postupka, a Pahomije je ostao na poziciji episkopa vranjskog, prenija je ranije Nova S

Povodom dodjele ordena Vladiki Pahomiju oglasio se na Twitteru predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Jurić.

"Predsjedniče @avucic, da li znate da ste danas uručili odlikovanje jednom osvjedočenom pedofilu?" napisao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije