Vrhunski eksperti iz svijeta medicine dolaze na "13. Dane BHAAAS u BiH"

0
Radiosarajevo.ba
Vrhunski eksperti iz svijeta medicine dolaze na "13. Dane BHAAAS u BiH"
FOTO: BHAAAS / Vrhunski eksperti iz svijeta medicine dolaze

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) i ove godine organizira veliki naučni događaj pod nazivom „Dani BHAAAS u BiH“. Tako će jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine, od 23. do 26. juna u Sarajevu ugostiti neka od najvećih svjetskih imena iz različitih naučnih disciplina na -"13. Danima BHAAAS u BiH".

Medicinska sekcija organizovat će 17 različitih simpozijuma, te četiri specijalna događaja. Tako će iz oblasti primarne medicine ovogodišnji fokus biti na implementaciji reforme, kao i na unapređenju Sistema PZZ u BiH.
Iz oblasti onkologije, hematologije i patologije predstavit će vrhunski stručnjaci – predavači iz vodećih klinika SAD-a (Kleveland klinike, Duke Univerziteta, Mayo klinike i dr. centara).

Kada je u pitanju mentalno zdravlje, ove godine će prvi put biti održan “Simpozijum za zdravlje djece i adolescenata”, a bavi se koordiniranim djelovanjem, usmjerenom ka porodici i djetetu, posebno u doba pandemije COVID-19.

Simpozijum fizikalne medicine i rehabilitacije ove godine ugostit će predavače, stručnjake iz Kanade, UAE, BiH, te regiona, a planirana je i panel diskusija gdje će učesnici biti bh. paraolimpijci, uz ZOOM komunikaciju sa stručnjacima ove oblasti iz Kanade.

Unutar Internacionalnog simpozijuma neurologije, teme obuhvataju cerebrovaskularne bolesti i demijelinizirajuća oboljenja, a planirana je i sesija za mlade neurologe sa kratkim prikazima slučajeva.

Tema simpozijuma dermatovenerologije uz vrhunske predavače je jedna od “gorućih” u ovoj grani medicine, dok će pedijatrijski simpozijum akcenat staviti na teme COVID-19 kod djece, autizam, te bolesti jetre.

Također najavljuju se zanimljiva predavanja i na oftalmološkim simpozijumima. Tako će se iz ove oblasti medicine organizirati prvi “PHACO Wet Lab” sa basic i advanced školom katarakte u BiH. Treneri i edukatori ovog događaja su vrhunski hirurzi prednjeg segmenta oka iz BiH i regiona.

Simpozijum iz kadiovaskularne medicine predstavit će pogled na patologiju kroz prizmu fetalne, dječije i adultne kardiologije.

Internacionalni simpozijum iz plastične i rekonstruktivne hirurgije okupiti će najveće svjetske stručnjake iz oblasti regenerativne hirurgije i post-barijatrijske hirurgije, dok će anesteziološki simpozijum ponuditi predavanja eksperata, te praktičnu radionicu/kurs na temu “Menadžment kompliciranih disajnih puteva.”

U sklopu pomenutih specijalnih događaja održat će se okrugli stolovi, i to na teme: "Organizacija privatnog medicinskog sektora", zatim "Javno zdravlje: na temu zdravlja imigranata i krize u zdravstvenom sistemu", genetičko testiranje, te okrugli sto za studente medicine.

23. juni će za Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu i medicinsku nauku ove godine biti jedan od najvećih datuma. Izobilje znanja i iskustava koje će tih dana biti prisutno u našoj Bosni i Hercegovini nas iznimno raduje. Ponosni smo na činjenicu da smo uspjeli okupiti neka od najistaknutijih imena iz regiona, SAD-a, Kanade i svijeta iz oblasti medicinskih nauka. Ovo je ujedno i jedan od najboljih pokazatelja funkcionalnosti našeg rada i načela – u Bosni i Hercegovini održat će se jedan znanjem, iskustvom i rezultatima bogat događaj”, kazao je dr. Amer Smajkić, potpredsjednik BHAAAS-a i voditelj Medicinske sekcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije