Vijeće posjetili predsjednik BHAAAS i izvršna direktorica KBSA

0
Radiosarajevo.ba
Vijeće posjetili predsjednik BHAAAS i izvršna direktorica KBSA
FOTO: Facebook / Vijeće posjetili predsjednik BHAAAS i izvršna direktorica KBSA

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca posjetili su predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti prof.dr. Ismar Volić i izvršna direktorica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike mr.sc. Selma Porča.

Susretu se pridružio i predsjedavajući Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO Miro Lazović. Goste iz SAD primio je generalni sekretar VKBI mr.sc Emir Zlatar.

Gosti iz SAD upoznali su generalnog sekretara VKBI o najznačajnijim aktivnostima i programima BHAAAS i KBSA, kao i o mogućnostima unapređenja saradnje sa organizacijama iz BiH kao što je VKBI.

Oglasili se iz SDA: 'Dodikove laži i prijetnje su alibi za secesionizam'

Oglasili se iz SDA: 'Dodikove laži i prijetnje su alibi za secesionizam'

Poseban akcent tokom razgovora stavljen je na podršku Deklaraciji od strane KBSA i BHAAAS i njihovom pridruživanju društvenom pokretu koji se oformio oko teksta Deklaracije.

Usaglašeno je da organizacije i institucije bosansko-hercegovačke provenijencije iz dijaspore imaju važnu ulogu u zastupanju usaglašenih principa ovog društvenog pokreta pred vlastima u SAD. U tom smislu iniciran je prijedlog da se pri Vijeću za provedbu Deklaracije uspostavi Odbor Vijeća za dijasporu, u kojem bi bili zastupljeni predstavnici relevantnih organizacija iz SAD, Kanade, Australije, Austrije, skandinavskih država, kao i drugim državama u svijetu gdje postoje aktivne organizacije koje okupljaju građana Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretar VKBI istakao je predstavnicima BHAAAS i KBSA da VKBI predstavlja jednu od adresa u Bosni i Hercegovini, kao partnerska NGO, ovim značajnim organizacijama iz Sjeverne Amerike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije