Više od polovine bh. građana vjeruje u neku od teorija zavjera o virusu

Radiosarajevo.ba
Više od polovine bh. građana vjeruje u neku od teorija zavjera o virusu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Tek četvrtina građana BiH vjeruje u službenu, naučno utemeljenu teoriju da je koronavirus nastao prirodnim putem, prelaskom sa životinje na čovjeka. Kada je u pitanju drugi val pandemije, 41 posto građana Bosne i Hercegovine smatra da će doći do drugog vala pandemije koronavirusa u BiH, pokazuju rezultati istraživanja* kompanije Valicon provedeni početkom juna.

U sklopu kontinuiranog ispitivanja uticaja pandemije koronavirusa na stanovništvo Bosne i Hercegovine, ova kompanija je u prethodnom periodu provela istraživanje te saznala da li populacija u BiH smatra da će doći do drugog vala pandemije koronavirusa i kada, te koji stepen restriktivnih mjera bi se u tom slučaju trebao uvesti.

Naime, epidemiolozi sve više nagovještavaju mogućnost pojave novog vala koronavirusa u BiH, a koji bi se mogao desiti u narednom periodu. U prilog tome ide i blagi porast novozaraženih slučajeva u BiH u posljednjih nekoliko dana.

Upravo, kada je u pitanju pojava novog vala, prema ovom istraživanju, građani BiH su dosta podijeljenog mišljenja. Ipak, u najvećem broju (41%) populacija BiH smatra da je drugi val koronavirusa u BiH izvjestan - od toga 11 posto građana je prilično sigurno u pojavu drugog vala, dok 30 posto smatra da je vrlo vjerovatno očekivati drugi val pandemije. S druge strane, gotovo četvrtina (23 posto) ne vjeruje u mogućnost pojave novog vala, dok gotovo trećina građana BiH (31 posto) nije mogla dati procjenu na ovo pitanje. Dalje, mlađa populacija (18-29) je optimističnija u prognozi da do drugog vala neće doći, dok su građani sredne životne dobi (30-49) suprotnog mišljenja i smatraju da je drugi val u BiH vrlo vjerovatan. Gledano po entitetima, nema značajne razlike u dobijenim rezultatima.

Među građanima koji vjeruju da bi moglo doći do drugog vala pandemije koronavirusa u BiH, gotovo 40 posto smatra da će se to dogoditi na jesen - septembar i oktobar, dok nešto manji procenat, 22 posto smatra da će drugi val se desiti na zimu - novembar ili decemar. Jako mali procenat smatra da drugi val možemo očekivati već sada tokom ljeta ili nekad kasnije tokom 2021. godine.

Na pitanje kako bi trebale izgledati mjere protiv širenja koronavirusa u slučaju da dođe do drugog vala pandemije, građani BiH su također podijeljenog mišljenja. Pa tako gotovo podjednak procenat (skoro četvrtina populacije) smatra da restriktivne mjere u slučaju novog vala virusa u BiH trebaju biti identične kao u prvom valu ili čak strožije. Ostatak stanovništva je mišljenja da mjere trebaju biti blaže nego u prvom valu (17%) ili da trebaju biti minimalne (15%). Zanimljivo je da skoro 13% populacije smatra da ne treba uvoditi nikakve posebne mjere u slučaju novog vala koronavirusa.

U slučaju drugog vala, mlađa populacija (18-29) je sklonija mišljenju da mjere treba pooštriti, dok populacija srednje životne dobi, te oni stariji od 50 godina, priželjkuju blaže mjere nego u prvom valu. S obzirom da je upravo populacija srednje životne dobi (roditelji maloljetne djece) i stariji od 50 godina bili i najviše “pogođeni” restriktivnim mjerama tokom vrhunca pandemije (zabrana kretanja za najmlađe, te za starije od 65) dobijeni rezultati su očekivani.

Gledano na nivou entiteta, građani Federacije BiH značajno više smatraju da je potrebno uvesti identične mjere kao u prvom valu za razliku od građana RS-a koji su skloniji stavu da, ukoliko dođe do drugog vala pandemije, mjere trebaju biti blaže. Kako je ublažavanje restriktivnih mjera došlo značajno kasnije u RS-u (ukidanje policijskog sata, zabrana kretanja za mlađe i starije) sasvim je očekivan stav građana RS-a da restriktivne mjere trebaju biti blaže ako dođe do novog vala.

Istraživanje je pokazalo da više od polovine bh građana vjeruje u neku od teorija zavjera o koronavirusu, a trećina misli da je virus nastao u wuhanskom laboratoriju

Prema dobijenim rezultatima, gotovo četvrtina građana ili 24 posto vjeruje u službenu, naučno utemeljenu teoriju odnosno da je koronavirus prirodan virus te da je prešao sa životinje na čovjeka i počeo se širiti kao i ostali virusi.  Ipak, većina je sklona vjerovanju nekoj od popularnih teorija zavjere o koronavirusu:

- Trećina ili 32% građana smatra da je koronavirus nastao u Wuhanu u laboratoriju. Od toga 14% smatra je virus kreiran u laboratoriju u Wuhanu i namjerno pušten, 12% je mišljenja da je virus prirodan te da je izašao iz laboratorija u Wuhanu nenamjerno, usljed ljudske pogreške dok 6% tvrdi da je virus prirodan i da je namjerno pušten iz laboratorija.
- 11% bh populacije smatra da Bill Gates, u saradnji sa farmaceutskim kompanijama, stoji iza ove pandemije
- Određen procenat građana BiH (7%) smatra da koronavirus uopšte ne postoji dok jako mali procenat (3%) vjeruje da su za koronavirus odgovorni elektromagnetni valovi iz 5G antena
*Istraživanje je provedeno putem online panela na reprezentativnom uzorku za BiH (n=514) online populacije u periodu od 29.05. - 02.06.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije