Vils ultramaraton ušao u noćnu fazu: Trkači su na stazi duže od 12 sati i ne namjeravaju stati

0
V.A.Z.
Vils ultramaraton ušao u noćnu fazu: Trkači su na stazi duže od 12 sati i ne namjeravaju stati
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vils ultramaraton Sarajevo

Ultramaratonska utrka koja se ovog vikenda održava na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu ušla je u svoju drugu polovicu. 

Jedanaest ultramarotonaca koji su startali jutros u 9,00 sati svoju utrku na 24 sata, trče i dalje. Njima se večeras pridružilo još osam ultramaratonaca koji će trčati dionicu od 12 sati. Osim iz Bosne i Hercegovine, na stazi su trkači i trkačice iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. 

Podsjetimo, jutros je na Vilsonovom šetalištu započela prva međunarodna cestovna utrka "Vils ultramaraton" na kojoj se takmičari bore za što više istrčanih kilometara u vremenskim limitima od 6, 12 i 24 sata. To je izazov trkačke izdržljivosti, kako fizičke, tako i mentalne.

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Utrka se odvija na kružnoj stazi dugoj dva kilometra, između mostova "Suade i Olge" i "Vodoprivrede", na kolovozu. Staza je ravna, brza, 2.000 metara po krugu, certifikovana od strane IAAF-AIMS.

Na prostoru pored ljetne pozornice postavljeni su štandovi sa hranom i napitcima za trkače, šatori za odmor, a tu su i ekipe Gorske službe spasavanja i medicinske pomoći.

Za sada sve teče bez problema, potvrdili su organizatori, Udruženje Dečki u plavom. Podsjetimo, trkači imaju pravo praviti pauze, ali svaki prekid utiče na finalni broj pretrčanih kilometara. 

Vils ultramaraton Sarajevo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Vils ultramaraton Sarajevo

U međuvremenu je završena utrka na šest sati i objavljeni su pobjednici. 

Prvoplasirana u ukupnom plasmanu, a ujedno i prva žena je Zoe Hamel, s istrčanih 36 krugova, odnosno 72 kilometra i 604 metra. 

Slijede trojica prvoplasiranih muškaraca: Antonio Frankić (69.567), Anis Odabašić (63.913) i Adnan Bajrić (63.052). Drugoplasirana među ženama je Sandra Gangloff (60.634), a slijedi Ivana Zovko (52.654). 

Završetak ultramaratona predviđen je za nedjelju u 9,00 sati.

Među trkačima koji se takmiče na 24 sati su i dvije žene Marina Lazić iz Srbije i Jasmina Sinanović iz BiH, a dvije žene su i među takmičarima koji se bore na 12 sati.  

Na fotografijama našeg reportera Dženana Kriještorca pogledajte kakva je situacija na stazi večeras nakon prvih 12 sati utrke. 

Vils ultramaraton Sarajevo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Vils ultramaraton Sarajevo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije