Berlin: Legendarni Eliud Kipchoge oborio svjetski rekord u maratonu, učestvovali i takmičari iz BiH

1
Radiosarajevo.ba
Berlin: Legendarni Eliud Kipchoge oborio svjetski rekord u maratonu, učestvovali i takmičari iz BiH
Foto: EPA-EFE / Eliud Kipchoge

Maratonac iz Kenije Eliud Kipchoge oborio je svjetski rekord na trci u Berlinu, poznatom Berlinskom maratonu koji je održan jučer.

Maratonsku dionicu od 42,1 kilometra Kipchoge je istrčao za gotovo nevjerovatnih 2:01.09. Tako je za 30 sekundi popravio prethodni rekord koji je također držao on

U samom finišu trke bilo je dramatično jer je postao jasno da će Kenijac biti vro blizu obaranja rekorda. Na kraju je uz navijanje brojne publike uspio u namjeri.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Eliud Kipchoge
Foto: EPA-EFE: Eliud Kipchoge

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Etiopljanka Tigist Asefa s vremenom 2:15.37.

Na ovoj utrci, koja spada u jedan od šest najpoznatijih svjetskih maratona, sudjelovalo je preko 45.000 trkača - profesionalaca i rekreativaca. U trci je učestvovalo i 10 takmičara iz Bosne i Hercegovine, devet muškaraca i jedna žena.

Najbolji rezultat ostvario je Sarajlija Elvedin Tunović s vremenom 2:59.07.

Belmin Godinjak zabilježio historijski uspjeh za bh. triatlon

Belmin Godinjak zabilježio historijski uspjeh za bh. triatlon

Jedan od Bosanaca koji su učestvovali u trci je Stefan Milović koji je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba između ostalog je rekao da je trka bila posebna jer je na njoj oboren svjetski rekord i jer su svi koji su u njoj učestvovali prisustvovali historiji.

"Bili smo veoma uzbuđeni jer smo imali sreću da budemo izvučeni na lutriji s obzirom da se na ovaj maraton prijavi veliki broj trkača iz čitavog svijeta, a samo oni koji imaju najbolje rezultate ili najviše sreće, dobiju mjesto na startnoj liniji.

Berlinski maraton spada u seriju od šest glavnih maratona u svijetu. Ova staza je primamljiva trkačima zato što je specijalno projektovana od strane arhitekte što znači da nema pravac dužih od 2 kilometra, ima blage zavoje i mali su udari vjetra zbog objekata te je u potpunosti ravna sa svega 67 metara elevacije", rekao je Milović.

Elvedin Tunović, Stefan Milović, Sanjin Halilović i Emir Kovačević
Foto: Ustupljena fotografija: Elvedin Tunović, Stefan Milović, Sanjin Halilović i Emir Kovačević

Berlinski maraton nazvao je festivalom trčanja.

"Duž cijele staze su navijači, bendovi i animatori. Svaki metar staze je u potpunosti je ispunjen podrškom. Atmosfera je fenomenalna a sama organizacija je na vrhunskom nivou bez ikakvih zamjerki.

Ulazak u startnu zonu sa preko 45000 trkača je neopisiv. Staza vodi kroz sve glavne znamenitosti Berlina a ulazak u cilj je kroz Brandeburšku kapiju" kaže bh. trkač Milović.

S obzirom na ogroman broj trkača, sam prolazak kroz startnu liniju traje duže od sat i pol vremena. Prvo kreću profesionalni trkači, a zatim rekreativci raspoređeni prema prethodnim rezultatima", pojasnio je Milović, koji je na ovoj trci oborio sopstveni rekord i istrčao je za 3 sata i 22 minute.

Pitali smo trkače iz Sarajeva jesu li uspjeli vidjeti pobjednika Kipchogea, na što su odgovorili potvrdno.

Kenijac Eliud Kipchoge naklonio se svima na after partiju nakon maratona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije