Startao prvi cestovni ‘Vils ultramaraton’ od 24, 12 i 6 sati

1
V. A. Z.
Startao prvi cestovni ‘Vils ultramaraton’ od  24, 12 i 6 sati
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vils Ultramaraton Sarajevo

Poznata sarajevska aleja ‘Vilsonovo šetalište’ u naredna 24 sata je poprište borbe u trkačkoj izdržljivosti, kako fizičkoj, tako i mentalnoj. 

Međunarodna cestovna utrka "Vils ultramaraton" posebna je po tome što će se prvi put u našoj zemlji trčati duge vremenske dionice na asfaltnoj podlozi.

Kategorije su 24, 12 i 6 sati, a u tom vremenskom limitu takmičari trebaju istrčati što veću kilometražu.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Sarajevo domaćin prve ultra utrke na 24, 12 i 6 sati "Vils ultramaraton"

Sarajevo domaćin prve ultra utrke na 24, 12 i 6 sati "Vils ultramaraton"

Takmičari na 24 sata su startali danas u 9 sati, dok će trkači na 12 sati startovati večeras u 21 sat, kako bi svi zajedno okončali ovaj trkački izazov u nedjelju, 8. oktobra, u 9 sati.

Trkači na šest sati trče danas od 9 do 15 sati.

Za vrijeme utrke, takmičari imaju mogućnost kratkog odmora, konzumiranja hrane i napitaka, ali svaki prekid utiče na finalni rezultat - broj istrčanih kilometara u zadatom vremenu.

Vils Ultramaraton Sarajevo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Vils Ultramaraton Sarajevo

Utrka se odvija na kružnoj stazi dugoj dva kilometra, između mostova "Suade i Olge" i "Vodoprivrede", na kolovozu. Staza je ravna, brza, 2.000 metara po krugu, certifikovana od strane IAAF-AIMS.

S obzirom na to da je na Vilsonovom šezalištu preko vikenda zabranjen saobraćaj motornih vozila, ova utrka neće utjecati na odvijanje saobraćaja u gradu.

Pješačke staze i trotoari su u funkciji.

Na utrci učestvuje i šampionka Srbije u ultra trčanju, Marina Lazić, čiji je rezultat na 24 sata 181 kilometar.

U izjavi za Radiosarajevo.ba ona kaže kako priželjkuje da će u Sarajevu dostići 200 kilometara, ali s obzirom na to da je nedavno učestvovala na trci od 350 kilometara u Alpama, moguće i da će isrpljenost utjecati na njen rezultat.

Svjetski rekord ultramaratona na 24 sata je 262,19 kilometara za žene, koje je 2018. postavila Camille Herron iz SAD-a, i 309.399 kilometara za muškarce, koje je postavio Aleksandr Sorokin iz Litvanije 2021.

Najbolji rezultat istrčan od strane bh. trkača na 24 sata za žene je 174,07 kilometara, koje je postavila Hanifa Terzić 2019., i 221,33 kilometara za muškarce, koje je postavio Mirsad Abdaković 2017.

Vils Ultramaraton Sarajevo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Vils Ultramaraton Sarajevo

“Zadovoljni smo odazivom trkača na Vils ultra maraton. Imamo sreću s vremenskim uslovima i generalno stazom koja je prikladna za ultra trčanje. Osim iz BiH, startali su i takmičari iz Hrvatske, Srbije, imamo dvoje Francuza, kao i takmičare iz drugih zemalja koji žive i rade u BiH. Radit ćemo na tome da Vils ultramaraton postane tradicionalna utrka. Pozivam Sarajlije koji danas budu šetali Vilsonovim šetalištem da upute podršku i ohrabrenje takmičarima!”, izjavio je Darko Lončar iz udruženja Dečki u plavom za Radiosarajevo.ba.

Poželimo uspjeh svim trkačima i trkačicama na Vils ultramaratonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije