Sarajevo domaćin prve ultra utrke na 24, 12 i 6 sati "Vils ultramaraton"

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo domaćin prve ultra utrke na 24, 12 i 6 sati "Vils ultramaraton"
Foto: Dečki u plavom / Cestovna utrka u subotu i nedjelju

Sarajevo će 8. i 9. oktobra 2022. godine (subota i nedjelja) biti domaćin prvog izdanja međunarodne cestovne utrke "Vils ultramaraton" koja je posebno po tome što će se trčati najduže vremenske dionice.

U subotu, s početkom u 9 sati na Vilsonovom šetalištu (između mostova "Suade i Olge" i "Vodoprivreda") oko 100 ultramaratonaca ili trkača koji to žele postati imati će priliku da uživaju u mentalnom izazovu dugom 24 sata. Takmičenje će biti organizirano u tri discipline, utrka na 6 sati, 12 sati i 24 sata.

'Vivia Sarajevo RunFest': Stotine trkača na ulicama glavnog bh. grada

'Vivia Sarajevo RunFest': Stotine trkača na ulicama glavnog bh. grada

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Prekrasna slikovita lokacija

"Kao što ste već navikli, Udruženje Dečki u plavom opet organizira nešto novo u Sarajevu, "Vils ultramaraton" je cestovna utrka koja će Sarajevo u skoroj budućnosti pozicionirati kao lidera cestovnog trčanja u regionu, u svim disciplinama. Do sada smo u Sarajevu imali utrke na pet kilometara, 10 kilometara, polumaraton, maraton, a sada idemo da vidimo za šta je sve spreman podnijeti ljudski organizam.

Ultramaraton je izazivanje sebe, istraživanje sposobnosti, izdržljivosti i prokletstvo zaljubljenosti u svaki milimetar pretrčanog asfalta. Savršeno za one koji se žele uzdići od polumaratona ili maratona, do ultramaratona" izjavio je Darko Lončar ispred organizatora.

Trčat će se na prekrasnoj slikovitoj lokaciji Vilsonovog šetališta, koje pruža nezaboravno iskustvo trčanja, a koje će zasigurno postati omiljeno. Staza je ravna, brza, 2.000 metara po krugu, certifikovana od strane IAAF-AIMS.

"Ono što je bitno naglasiti je da se zbog ove utrke neće vršiti bilo kakva obustava cestovnog saobraćaja. Pješački saobraćaj će se odvijati nesmetano pješačkim stazama. Lokacija i termin održavanja utrke su odabrani na način da što manje remete život “običnih” građana".

Svjetski rekord

Svjetski rekord ultramaratona na 24 sata je 262,19 kilometara za žene, koje je 2018. postavila Camille Herron iz SAD-a, i 309.399 kilometara za muškarce, koje je postavio Aleksandr Sorokin iz Litvanije 2021.

Najbolji rezultat istrčan od strane bh. trkača na 24 sata za žene je 174,07 kilometara, koje je postavila Hanifa Terzić 2019., i 221,33 kilometara za muškarce, koje je postavio Mirsad Abdaković 2017.

"Pozivamo sve zaljubljenike cestovnog trčanja i građane Sarajeva da posjete Vilsonovo šetalište i podrže učesnike. Dobrodošli na prvo izdanje sarajevske ultramaratoske utrke “Vils ultramaraton”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije