Večeras važna noć u Sarajevu: Bh. premijera “Dnevnik Diane Budisavljević”

Radiosarajevo.ba
Večeras važna noć u Sarajevu: Bh. premijera “Dnevnik Diane Budisavljević”
Foto: Radiosarajevo.ba / “Dnevnik Diane Budisavljević” ima šest priznanja Pulskog festivala

Večeras važna noć u Sarajevu - najavljena je bh. premijera “Dnevnik Diane Budisavljević”, u 20 sati u Cinema City Sarajevo, u okviru četvrte noći Sarajevofesta - umjetnost i politika.

“Nedavno sam razgovarao sa jednim obrazovanim i politički angažovanim čovjekom srednje generacije, koji nije znao za logor smrti Jasenovac. Meni je to bilo iznenađujuće, ali ubrzo sam shvatio da u posljednjih 30 godina u Sarajevu i nije bilo nekog razgovora o Jasenovcu, logoru smrti gdje je na posebno okrutan način režim Nezavisne države Hrvatske ubio desetine hiljada Srba, Jevreja, komunista i Roma“, kaže Haris Pašović, direktor ovog festivala pred večerašnju bh. premijeru filma „Dnevnik Diane Budisavljević“.

Sarajevofest - umjetnost i politika: Prijetnje ženama iz javnog prostora se šire

U sarajevskom Klubu 1, drugog dana Sarajevo festival Umjetnost i politika, održana je panel diskusija o javnom nasilju nad ženama. U interaktivnom razgovoru učesnica među kojima su bile političarka, advokatica, kolumnistuca, rediteljica i aktivistica sa publikom, zaključak je da se o ovoj društvenoj devijaciji, mora govoriti glasnije jer institucije ne rade svoj posao.

Skoro 5.000 sarajevskih Jevreja, Srba, komunista (Bošnjaka i Hrvata) i Roma ubijeno je u Jasenovcu.

Samo iz dvije opštine: Bosanska Gradiška i Bosanska Dubica odvedeno je u taj zloglasni logor i ubijeno na posebno okrutne načine preko 20.000 Srba.

Iz cijelog Potkozaraja odvedeno je desetine hiljada Srba - muškaraca, žena i djece, koji su mučki ubijeni u Jasenovcu. Bosna I Hercegovina je bila velika žrtva Nezavisne države Hrvatske.

Inače, film „Dnevnik Diane Budisavljević“ apsolutni je pobjednik Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja. Istinita je priča o državljanki austrijskog porijekla udatoj za ljekara pravoslavne vjeroispovesti u Zagrebu, koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata, sigurne smrti spasila više od 10.000 djece iz NDH logora.

Sarajevofest - umjetnost i politika: Saračević Helać s poznatim imenima iz regiona

U Sarajevu u srijedu će biti predstavljeno Prvo izdanje festivala "Sarajevofest - umjetnost i politika", koji će se od 30. novembra do 10. decembra, održati u tri bosanskohercegovačka grada. Kako je za Radiosarajevo.ba kazala poznata bh. novinarka Arijana Saračević Helać, riječ je o potpuno novom konceptu u kulturi i politici, o festivalu za sve nas.

Diana je vodila detaljnu kartoteku dječijih sudbina, koju će joj nakon rata oduzeti nepovratno komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko porijeklo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvjetljena je herojska uloga žene uvjerene da njen život nije vrijedniji od života nedužno progonjenih.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije