Sarajevofest: Politika nisu Dodik i Izetbegović, već se mi moramo početi baviti njom

A. S.
Sarajevofest: Politika nisu Dodik i Izetbegović, već se mi moramo početi baviti njom
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Haris Pašović

Sarajevu je danas predstavljeno Prvo izdanje festivala "Sarajevofest - umjetnost i politika", koji će se od 30. novembra do 10. decembra održati u tri bosanskohercegovačka grada.

Na konferenciji za medije, a ujedno i promociji, te o potpuno novom konceptu u kulturi i politici i samom festivalu, govorili su ugledna novinarka Arijana Saračević Helać, reditelj Haris Pašović i Ismar Hadžiabdić, izvršni producent East West Centra. 

Sarajevofest - umjetnost i politika: Saračević Helać s poznatim imenima iz regiona

U Sarajevu u srijedu će biti predstavljeno Prvo izdanje festivala "Sarajevofest - umjetnost i politika", koji će se od 30. novembra do 10. decembra, održati u tri bosanskohercegovačka grada. Kako je za Radiosarajevo.ba kazala poznata bh. novinarka Arijana Saračević Helać, riječ je o potpuno novom konceptu u kulturi i politici, o festivalu za sve nas.

Nastupit ćemo u tri bh. grada - Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru , a svaki dan ćemo u bh. dradovima imati najmanje jedan film predstavu, panel diskusiju ili debatu na ovu temu“, dodao je reditelj Pašović, koji je najavio dolazak poznatih imena iz BiH i regoina koji će dati svoj doprinos ovom festivalu.

Organizator Festivala je East West centar, uz podršku Ambasade Njemačke u BiH, a kako je kazala Saračević Helać, učesnici Festivala su mnogobrojni gosti iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta, koji će zbog njihovih umjetničkih ili pak političkih vrijednosti i djelovanja, biti važni i zanimljivi sagovornici. 

„Ovaj festival koji organiziramo nije festival glamura. Kao što je rekao Haris, svi oni koji dođu mogu nas posjetiti u trapericama, sa svojom radnom garderobom ili onom s ulične mode, da ljudi ne budu opterećeni s tim. Vrlo je važno da pokrenemo kritičko mišljenje kod ljudi, da osjete i tu neku slobodu duha i slobodu uma, da o tome razgovaramo. Vrijeme je da kažemo da politika nisu Dodik i Izetbegović, već da se mi moramo početi baviti politikom, jer će nas ona ubiti svojim djelovanjem“, kazala je Saračević Helać.

Kompletan raspored i program Festivala možete vidjeti na OVOM linku.

Pogledajte kako je bilo danas na konferenciji za medije: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije