Djeca iz Bijeljine i Brčkog sudjelovala u vježbi reagovanja na prirodne i druge nesreće

Radiosarajevo.ba
Djeca iz Bijeljine i Brčkog sudjelovala u vježbi reagovanja na prirodne i druge nesreće
Brzom i adekvatnom reakcijom u slučajevima prirodnih i drugih nesreća spašavaju se životi.

Kako bismo testirali našu spremnost da reagujemo na potrebe djece u vanrednim situacijama, Save the Children je prihvatio poziv da se uključi u veliku terensku vježbu za upravljanje posljedicama kriznih situacija pod nazivom “Bosna i Hercegovina 2017.” koja se održala od 25. do 29. septembra 2017, u Tuzlanskom Kantonu, u organizaciji NATO-a i Ministarstva sigurnosti BiH.

Za vrijeme bilo kakve prirodne ili nesreće nastale ljudskim djelovanjem, najugoženija kategorija stanovništva su djeca. Save the Children ima posebno razvijen program reagovanja za vrijeme vanrednih situacija koji je na području Bosne i Hercegovine i Srbije testiran prvi put za vrijeme razornih poplava tokom 2014. godine.

Za potrebe ovosedmične vježbe, tim Save the Children-a i pripadnici partnerskih organizacija udruženje „Otaharin“ iz Bijeljine i „Vermont“ iz Brčkog, učestvovali su u simulaciji poplave pored jezera Modrac na području Lukavca.

U sklopu vježbe, Save the Children je prošao sve potrebne korake za pokretanje humanitarne intervencije – tim na terenu napravio je brzu procjenu na osnovu zadanog scenarija, identifikovane su potrebe porodica i djece, te izabrani sljedeći koraci.

Kulminacija vježbe bilo je uspostavljanje Kutka za djecu, sigurnog prostora gdje djeca mogu dobiti stručnu pomoć u prevazilaženju traume, uz edukativne i rekreativne aktivnosti.

Kako bi vježba bila potpunija, Kutak za djecu u četvrtak je posjetilo 40 učenika i učenica četvrtog i petog razreda OŠ ''Prokosovići'' iz Lukavca, koji su učestvovali u poludnevnim radionicama.

Prije same vježbe, održali smo i obuku, kako za naše osoblje, tako i za predstavnike partnerskih organizacija, kako bi svi znali koji se koraci poduzimaju u vanrednim situacijama i kada se poduzimaju u svrhuu što efikasnije intervencije. Naš udio u vježbi bio je realističan i bila je ovo prilika za sve nas da obnovimo gradivo, ali i naučimo nešto novo,“ ističe Ahmed Pjano, direktor programa Save the Children-a za sjeverozapadni Balkan.

U vježbi je učestvovalo više od 1.200 spasilaca i drugih članova različitih službi zaštite i spašavanja iz BiH i 34 NATO savezničke i partnerske zemlje, a uključivala je simulacije poplava, zemljotresa, idustrijskih i hemijskih katastrofa, itd.

Prepoznavši veliku potrebu za razvijanjem lokalnih kapaciteta iz ove oblasti, Save the Children od 2014. godine radi na pružanju podrške školama i lokalnim zajednicama u smanjenju rizika od prirodnih i drugih nesreća. Aktivnosti uključuju podršku u razvijanju procjena ugroženosti i planova za postupanje tokom vanrednih situacija, te radionice i vježbe za učenike i učenice vrtića i osnovnih škola.

Takođe, podržan je i razvoj priručnika za osnovne škole iz oblasti smanjenja rizika od prirodih i drugih nesreća.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije