Postavljen uslov za obnovu trga u Goraždu: "Srušite most Alije Izetbegovića"

S. H.
Postavljen uslov za obnovu trga u Goraždu: "Srušite most Alije Izetbegovića"
Foto: Radiosarajevo.ba / Most Alije Izetbegovića u Goraždu

Ideja o obnovi starog kamenog mosta iz doba Osmanskog carstva čiji su ostaci pronađeni kod temelja sadašnjeg mosta Alije Izetbegovića u Goraždu i rušenju ovog postojećeg simbola grada prethodnih je dana izazvala burne reakcije Goraždana.

Goraždanski "most ispod mosta" u ratu je spasio hiljade života

Građani Goražda oštro su se usprotivili projektu koji podrazumijeva rušenje mosta Alije Izetbegovića, gradskog simbola koji već zauzima mjesto na razglednicama ali i simbola otpora zbog "mosta ispod mosta" koji je izgrađen tokom ratnih dejstava kako bi građani mogli prelaziti sa jedne na drugu stranu Drine.

Naime, turske općine Kećioren i Šahinbey su u sklopu projekta obnove gradskog trga bile spremne obnoviti i stari kameni most, no uslov je bio rušenje sadašnjeg pješačkog mosta u centru grada.

Most Alije Izetbegovića u Goraždu - undefined

Most Alije Izetbegovića u Goraždu

Osim građana, rušenju pješačkog mosta usprotivio se i gradonačelnik Muhamed Ramović rekavši kako to neće dopustiti.

"Kada je u pitanju uređenje Trga branilaca, centralnog trga u Gradu Goraždu čije uređenje je bilo planirano, a finansiranje i realizacija dogovoreni sa našim bratskim općinama Kećioren i Šahinbey iz Republike Turske, sa razočarenjem moramo reći da su određene osobe koje se predstavljaju kao prijatelji Goražda, a zapravo nam ometaju projekte, zaustavile rekonstrukciju Trga.

Uslov za realizaciju projekta koji nam je naknadno nametnut jeste rušenje mosta Alije Izetbegovića i izgradnja novog kamenog mosta na toj lokaciji. Međutim, da bi se gradio kameni most potrebno je donijeti Zakon o restituciji, da se vrati vakufska imovina, što je proces na koji mi ni na koji način ne možemo utjecati. To je trenutno neizvodivo, jer su oni u saopćenju iznijeli da je potrebna vakufska imovina da bi se most gradio.

Osim toga ovaj most koji trenutno imamo je naslijeđe iz prošlog sistema, on je u toku rata 1992-1995 bio i ostao simbol odbrane našeg Grada, gdje imamo Most ispod mosta, i mi nikada nećemo dozvoliti da se promijeni njegov naziv niti da se pomjera. Kada smo pokrenuli inicijativu o gradnji kamenog mosta moj prijedlog je bio da se gradi od Kayserija džamije prema Gun-Gor parku i OŠ "Husein ef. Đozo". Mislim da nije problem ovaj prijedlog jer već imamo vakufsku imovinu koja se vezuje za instituciju vakufa Turske koja finansira taj projekat jer bi se on pomjerio 100 metara nizvodno od mosta Alije Izetbegovića", rekao je za Radiosarajevo.ba gradonačelnik Grada Goražda Muhamed Ramović. 

Novim trgom u Goraždu dominirat će sahat-kula

Idejnim projektom kojim se trebao rekonstruirati gradski trg, kako smo već pisali, bilo je planirano da Goražde dobije moderan gradski trg sa fontanom, sahat-kulom, zelenim površinama i prostoru za sjedenje i odmaranje uz rijeku Drinu.

S obzirom na to da se neće dopustiti rušenje postojećeg mosta, projekat o rekonstrukciji gradskog trga pao je u vodu.

"Apsolutno sam protiv rušenja postojećeg mosta Alija Izetbegović, a ovaj bi novi most ako bi pristali da se gradi na lokaciji koju sam prethodno pomenuo, bio pješački kojim bi se poboljšala turistička ponuda našeg grada", rekao je gradonačelnik Ramović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije