Monumentalno izletište: Sa Rorova se Goražde i Drina vide kao na dlanu

S. H.
Monumentalno izletište: Sa Rorova se Goražde i Drina vide kao na dlanu
Goraždansko izletište Rorovi jedno je od najposjećenijih i najznačajnih gradskih izletišta.

Monumentalno izletište smješteno je iznad izletišta na Površnici koje su Austrijanci izgradili krajem XIX stoljeća. Habsburška monarhija, kako u BiH, tako i u Goražde, tada je uvela nove društvene i kulturne procese, nove institucije i način života. Krajem XIX i početkom XX stoljeća u Goraždu su formirane apoteka i osnovna škola. Izgrađena je kasarna sa pratećim objektima, stambeni objekti, paviljoni itd. Uređeno je izletište na Površnici, iznad grada, „Belvedere Würtemberg”, u čast zemaljskog poglavara hercega Wilhelma Würtemberga.

Novoizgrađeni Rorovi su smješteni iznad starog austrougarskog izletišta, te su pravi vidikovac sa kojeg se grad i Drina vide kao na dlanu. 

"Izletište Rorovi je najznačajnije gradsko izletište Goražda. Nalazi se na brdskom dijelu iznad naselja Površnica i od centra grada je udaljeno 2 km. Izletište predstavlja simbol otpora grada Goražda za vrijeme agresije koja je trajala od 1992. do 1995. godine. U posljednje vrijeme izletište sve više privlači pažnju i interesovanje turista. Pored reprezentativnih primjera ratnih eksponata (tenkovi, topovi, protivavionsko oruđe itd) na Rorovima se nalazi spomen kuća-muzej oficira Armije RBiH Zaima Imamovića sa eksponatima, spomenik žrtvama rata, zatim šadrvan i klupe namjenjene za odmor i relaksaciju posjetilaca, te ljuljaške i klackalice namjenjene za rekreaciju najmlađih posjetilaca izletišta", naveli su za Radiosarajevo.ba iz Turističke zajednice Bosansko-podrinjskog kantona. 

Sa izletišta se pruža pogled na prelijepu rijeku Drinu i grad Goražde koji se smjestio na njenim obalama. Izletište okružuju bjelogorične i crnogorične šume koje su idealne za izlet ili popodnevnu šetnju. 

Spomen-kuća Zaimu Imamoviću trenutno je prazna, naveli su nam iz Turističke zajednice BPK-a.

izletiste_rorovi_gorazde_rsa12.JPG - undefined

Natpis na spomen-kući Zaimu Imamoviću

Podsjećamo, Zaim Imamović je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bio borac i komandant 14. divizije 1. korpusa Armije RBiH.

Imamović se smatra jednim od najzaslužnijih za odbranu Goražda u presudnoj bici koja se odigrala u rejonu Preljuće i dijela fočanskog sela Zebine šume. Nedugo poslije toga, u maju osnovana je 1. drinska udarna brigada čiji komandant postaje upravo Zaim. Tu dužnost će obavljati sve do 1. aprila 1993. godine. Nakon reorganizacije Armije RBiH i formiranja 14. divizije postaje njen komandant i na toj dužnosti ostaje do svoje smrti.

Poginuo je 9. oktobra 1995. godine u borbi vođenoj na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice, u okviru završnih borbi koje je vodila Armija RBiH na deblokadi, odnosno povezivanju Sarajeva i Goražda. Ukopan je u haremu Alipašine džamija u Sarajevu.

Udruženje za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca organizuje akcije uređenja izletišta “Rorovi”, uz pomoć pripadnika 4. pješadijske brigade 3. pješadijskog bataljona OS BiH, i učenika STŠ ''Hasib Hadžović i SSS ''Džemal Bijedić'' iz Goražda. Ovim akcijama se nastavljaju i radovi na uređenju izletišta ''Rorovi''. 

Kompanija UNIS-GINEX d.d. iz Goražda je radila rekonstrukciju rasvjete, dok je Općina Goražde osigurala osobu koja će se brinuti o čistoći izletišta, kao i čuvanju od moguće devastacije od strane nesavjesnih građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije