Donošenje zakona na nivou kantona riješilo bi problem turizma u Goraždu

S. H.
Donošenje zakona na nivou kantona riješilo bi problem turizma u Goraždu
U Bosansko-podrinjskom kantonu ove jeseni mogao bi biti donesen novi Zakon o turizmu.

Novi Zakon riješio bi problem Turističke zajednice BPK-a Goražde čije je postojanje kao pravnog lica dovedeno u pitanje nakon što je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim Zakon o turističkim zajednicama FBiH.

U planu je da se novim Zakonom regulira rad i način organizacije Turističke zajednice, što će omogućiti pravni okvir za osnivanje Turističke zajednice koja se planira zalagati za promociju turističkih potencijala i kapaciteta Bosansko-podrinjskog kantona.

"Nacrt zakona je u pripremi, te će se nakon što se održi javna rasprava naći na dnevnom redu Skupštine BPK-a, što se očekuje početkom jeseni", naveli su za Radiosarajevo.ba iz Turističke zajednice BPK-a.

Kako su naveli iz Turističke zajednice, prijedlog je dobio načelnu podršku u ovom Kantonu i data su neka obećanja, no sve će se znati početkom jeseni kada svoju riječ da kantonalna skupština.

U planu je da se izvrši procjena lokaliteta na području ovog kantona kako bi se dala što bolja turistička ponuda, te kako bi se kroz projekte međunarodnih fondova riješilo pitanje stvaranja nove i bolje turističke ponude kako bi se povećao profit u ovoj grani privrede.

Također, u Goraždu se planira rekonstrukcija gradskog trga koju će finansirati Općina Kećioren iz Ankare s milion konvertibilnih maraka. 

U sklopu trga bit će izgrađen park, popločan finim kamenom i s novim zasadima cvijeća, a u planu je i izgradnja sahat-kule prema prijedlogu Udruženja "Stari zanati" koja će postati simbol grada na Drini, o čemu smo već pisali, te fontane. Rekonstrukcija trga trebala bi biti završena do kraja 2018. godine.

Ubrzo će krenuti i projekt izgradnje Aqua parka ispod Plavog cvijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije