Novim trgom u Goraždu dominirat će sahat-kula

S. H.
Novim trgom u Goraždu dominirat će sahat-kula
Gradski trg u Goraždu zasjat će uskoro u novom ruhu.

Kada se ovaj idejni projekat realizira Goražde će dobiti moderan gradski trg sa fontanom, sahat-kulom, zelenim površinama i prostoru za sjedenje i odmaranje uz rijeku Drinu.

"Budući da imamo izvrsnu saradnju sa bratskim općinama i gradovima u čitavoj Europi, kao rezultat razgovora o projektima koji bi doprinijeli kvalitetu života građana Grada na Drini, rodila se ideja izgradnje trga u saradnji sa bratskom Općinom Kećioren iz Ankare, čiji inžinjeri su već boravili u Goraždu i koji su nam poslali prijedlog idejnog rješenja o kojem ćemo mi razgovarati na Gradskom vijeću i usvojiti konačnu verziju u čiju realizaciju bismo trebali ući već naredne godine. Budući da smo često primjer uspješne lokalne zajednice, želimo da i naš centralni trg svjedoči našem uspjehu. To će biti urbana cjelina sa vodoskocima i prikladnim hortikulturnim rješenjima, a ono što je najupečatljivije jeste sahat-kula koja će ubrzo postati jedan od simbola Goražda", rekao je za Radiosarajevo.ba gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Ramović je za naš portal govorio kako je Goražde grad koji je pretrpio nezamisliva razaranja u toku ratnog perioda.

"Kao centar regije Istočne Bosne i Hercegovine, poslije rata nije dobio podršku kakvu je trebalo da dobije u smislu obnove infrastrukture. Sve što je urađeno u Goraždu ili barem velika većina, urađeno je zahvaljujući sposobnim Goraždanima, ljudima koji su uvijek znali od ograničenih resursa napraviti velike stvari čemu svjedoči i jedna od najrazvijenijih privreda u čitavoj Bosni i Hercegovini", pojasnio je Ramović zbog čega želi da Trg branilaca u Goraždu zasja u punom sjaju.

Realizacija projekta izgradnje trga u Goraždu trebala bi koštati više od milion konvertibilnih maraka.

"Mi smo spremni sufinansirati projekat sa 200.000,00 KM, dok će ostatak finasirati bratska Općina Kećioren sa drugim bratskim općinama iz Turske, te Unija općina Balkana, Afrike i Azije – TDBB čiji je član i Grad Goražde", rekao nam je Ramović.

"Svaki pozitivan pomak je dobrodošao, a uređenje centralnog dijela Grada Goražda svakako je pozitivan pomak. Smatramo da je već odavno bilo vrijeme da se nešto učini po pitanju uređenja trga, međutim, to nismo bili u mogućnosti sami učiniti. Svakako da će grad dobiti urbanu cjelinu kojoj će pozavidjeti i veći i bogatiji gradovi. Trudimo se dokazati našu proaktivnost i obezbijediti sredstva mimo budžeta što je svakako veliki uspjeh. Slušamo glas građana i njihovi prijedlozi su uvijek dobrodošli, a javne rasprave će biti pravi način da iznesu svoje mišljenje i doprinesu svome gradu", rekao je Ramović.
Također, zanima me kada će početi aktivnosti na realizaciji ovog projekta?

Građani će imati priliku da iznesu svoj stav na javnim raspravama, nakon čega će se usvojiti konačna verziju u čiju realizaciju bi Grad Goražde trebao ući već naredne godine.

Među Goraždanima se često nametala diskusija o budućem izgledu gradskog trga kojeg su poistovjećivali sa parkom.

"Po definiciji trg je otvoreni prostor okružen zgradama koji se obično nalazi u centru grada i na kojem se okupljaju građani i građanke. U tom smislu neophodno ga je razlikovati od parka po njegovim karakteristikama. Ovo govorim iz razloga što se među građanima često nameće diskusija o tome kako bi budući trg trebao izgledati", rekao nam je Ramović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije