Goraždanski "most ispod mosta" u ratu je spasio hiljade života

S. H.
Goraždanski "most ispod mosta" u ratu je spasio hiljade života
Foto: Radiosarajevo.ba / Most Alije Izetbegovića u Goraždu
Goraždanski "most ispod mosta" još jedan je od simbola koji podsjećaju na ratnu historiju Grada heroja.

"Most je izgrađen u periodu 1992-1995. godine i bio je jedina mogućnost za komunikaciju ljudi i roba, odnosno mogućnost za povezivanje lijeve i desne obale rijeke Drine", naveli su za Radiosarajevo.ba iz Turističke zajednice Bosansko-podrinjskog kantona.

Ovaj simbol ratnog otpora izgrađen je u najtežoj godini za tada zaštićenu zonu UN-a. Naime, u proljeće 1994. godine krenula je najveća ofanziva srpskih snaga na ovaj grad, a najveća meta bio je most koji je povezivao obale dvije obale grade.

Na mostu Alije Izetbegovića je te godine stradao veliki broj Goraždana i Goraždanki čijim se tijelima nije moglo odmah prići zbog neprestane pucnjave sa jednog od okolnih brda.

Zahvaljujući ideji Goraždanina Selvera Sijerčića o izgradnji "mosta ispod mosta" spašeno je hiljade života. Sijerčiću koji je bio načelnik saobraćajne službe pomagali su i načelnik građevinske službe Rifet Džambegović, kao i nekadašnji načelnik inžinjerstva Adil Tabaković.

gorazde_grad_most_centar_rsa08.JPG - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

Tadašnji komandant Hamid Bahto je dobro razrađenu ideju objeručke prihvatio.

"Most ima izuzetnu važnost ali i potencijal da postane značajan sadržaj u turističkoj ponudi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde", rekli su nam iz Turističke zajednice BPK-a ističući kako se nadaju da će  u skorije vrijeme dobiti neophodni certifikat o ispunjavanju kriterija za upotrebu.

"Tek nakon toga, možemo razgovarati o 'mostu ispod mosta' kao turističkom sadržaju i raditi na njegovoj promociji", dodali su.

Iz Ureda za odnose s javnošću Grada Goražda su nam rekli kako je most nedavno osvjetljen, te kako je djelimično i saniran, a u samoj rekonstrukciji su učestvovali i pripadnici 4. pješadijske brigade 3. pješadijskog bataljona Oružanih snaga BiH, te brojna udruženja, privrednici, gradske srednje škole itd.

Za projekt osvjetljavanja Gradska uprava je izdvojila oko 34.000 KM.

Goraždani su dugo vremena insistirali da se očuva ovaj simbol otpora kako bi mogao biti dio muzeja ratnog sjećanja.

Kraj mosta u Omladinskoj ulici postavljena je svojevrsna postavka muzeja koju čine ratne mini-hidrocentrale, te simboli humanitarne akcije "Padobran".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije