Uskršnjih dekoracija u sarajevskim tržnim centrima ima, osim tamo gdje su - rasprodate!

12
Radiosarajevo.ba
Uskršnjih dekoracija u sarajevskim tržnim centrima ima, osim tamo gdje su - rasprodate!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Prodavnice u Sarajevu

Katolici danas, 9. aprila, širom svijeta slave najveći i najstariji кrišćanski praznik. Praznična atmosfera osjeti se i u Sarajevu. No, ni blagdansko vrijeme nije lišeno rasprava koje u osnovi stvaraju podjele.

Naime, nakon što je analitičarka Ivana Marić na Twitteru napisala da je tužna jer u sarajevskom Jumbu nije pronašla "ništa za Uskrs", čime se impliciralo da sarajevske trgovine uopće nemaju uskršnje dekoracije, a Sarajevu indirektno, po ko zna koji put, netolerancija, ekipa Radiosarajeva.ba obišla je sarajevske tržne centre kako bismo provjerili kakva je zaista opremljenost uskrsnim proizvodima.

U  Jumbo centru Sarajevo u ulici Put života bb, koji je spomenut u javnosti, trenutno nema uskrsnih ukrasa jer su naprosto - rasprodani. I to u rekordnom roku, kako su iz kompanije rekli u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Proizvodi su bili izloženi na samom ulazu u prodavnicu. Međutim, za portal Radiosarajevo.ba iz ove kompanije su pojasnili da se proizvodi mogu poručiti online, te da je moguće da u ostalim bh. gradovima još uvijek ima proizvoda na stanju.

Ko nije stigao obojiti ove godine jaja za Uskrs, mogli su ih kupiti na poznatim lokacijama - tržnicama i pijacama. Školjka obojenih jaja košta 25 KM.

Pored tržnica i pijaca, u gotovo svakoj većoj prodavnici mogu se naći police koje su opremljenje ukrasima, skatkišima i drugim proizvodima s uskrsnom tematikom.

Čokoladna jaja, uskrsni zec od čokolade i ostali slatkiši koštaju od 1.50 KM do 5 KM, u zavisnosti od veličine i gramaže. Igračke poput uskrsnog zeca, šolje s uskrsnim motivima koštaju u prosjeku 7 KM.

Uskrs - praznik ljubavi i praštanja: Koji je značaj korizme i Velikog petka?

Uskrs - praznik ljubavi i praštanja: Koji je značaj korizme i Velikog petka?

I na društvenim mrežama su građani pohvalili to što su prodavnice najopremljenije do sada.

Uskrsne svijeće koštaju oko 5 KM u manjoj veličini dok su one veće 7 KM. Mogu se i naći razne uskrsne dekoracije i naljepnice koje koštaju oko 2 KM. Uskrsne korpice koštaju od 3 do 6 KM.

Svi učesnici u javnom prostoru, posebno oni koji žele biti relevantni, trebali bi prije plasiranja informacija u javnost iste dobro provjeriti, kako u društvu koje i dalje liječi traume, društvu u kojem dominiraju oštra retorika i podjele, ne bismo pravili dodatnu smutnju. Pa, makar i činjenice pokvarile "dobru priču"…

Podsjetimo, blagdan Uskrs se ne slavi svake godine u isto vrijeme. Katolička crkva slavi Uskrs u prvu nedjelju nakon prvog proljetnog punog mjeseca (uštap). Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. marta i 25. aprila, to znači da blagdan Uskrsa može biti samo unutar tog vremena.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti želi sretan i blagoslovljen Uskrs! 

Farbanje jaja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Farbanje jaja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije