Upoznajte hrabru djevojčicu (15) iz Bosne koja danima sama na ulici protestuje za čist zrak

2
Radiosarajevo.ba
Upoznajte hrabru djevojčicu (15) iz Bosne koja danima sama na ulici protestuje za čist zrak
Foto: Printscreen / Djevojčica (15) protestuje na ulici

Za razliku od država u kojima se stanovništvo energično bori za poboljšanja prava, te izlazi na ulice kao odgovor na naznake smanjenja životnog standarda, građanski bunt u našoj zemlji uglavnom ostaje virtualan.

Izražavanje nezadovoljstva putem društvenih mreža postaje sve dominantnije, dok su rijetki masovni protesti na ulicama, čak i kada su bili masovni i dugotrajni, gotovo bez vidljivog efekta. Gdje je nestao građanski bunt?

"Jedna od najvažnijih poruka je čuvanje našeg zdravlja pod svaku cijenu. Samo želim što više da privučem pažnju da ih obavjestim koliko je opasno i da postanu svjesni opasnosti i da postanu svjesni da ima rješenja", izjavila je Milica.

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

I dok Milica hrabro izražava svoje nezadovoljstvo, njena borba ostaje izuzetak koji potvrđuje pravilo. Iako je pozdravljena zbog svoje hrabrosti, malo tko joj se pridružuje.

Već nedjelju dana, Milica Mićić svakodnevno izlazi na ulicu u centru Bijeljine. Ova petnaestogodišnja djevojčica, sa transparentom u rukama, stoji sama u znak protesta zbog visokog stupnja zagađenja zraka u svom gradu.

U BiH ubijeno desetine žena od 2015. godine: Ko je odgovoran?

U BiH ubijeno desetine žena od 2015. godine: Ko je odgovoran?

"Ono što je bitno za početak je da ljude osvijestimo. Generalno smatram da sve svjetske dane koje obilježavamo trebamo ukinuti ako ćemo ih samo tih dana spomenuti", izjavila je aktivistkinja Helena Stojić.

Unatoč tome što postoji mnogo razloga za nezadovoljstvo, građanski bunt je rijedak, slažu se sami građani.

Mladi, koje nositelji javnih funkcija često nazivaju "budućnost društva", ističu da postoji nekoliko razloga zbog kojih se sve manje mladih odlučuje na građanski bunt, piše BHRT.

Građanski bunt u našoj zemlji polako blijedi, dok reakcije i nezadovoljstvo građana prema sveprisutnim problemima sve više izlaze na vidjelo putem društvenih mreža. Mladi vide rješenje u odlasku iz zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije