Predivna noć u Domu mladih na Sedmici italijanske kuhinje: Spektakl za gurmane i hedoniste

1
A. S.
Predivna noć u Domu mladih na Sedmici italijanske kuhinje: Spektakl za gurmane i hedoniste
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Dani italijanske kuhinje

Prelijepo je bilo u četvrtak navečer, 16. novembra, u Domu mladih u Sarajevu na svečanosti Sedmice italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini, koja je počela u ponedjeljak, 14. novembra i traje sve do ponedjeljka, 20. novembra.

Italijanski kuhari iz regije Abruzzo Yuri Corsi, Antonio Di Pietro, Mirko Valente, zajedno su sa zvijezdom bosansko-hercegovačke kuhinje Miranom Karićem, prikazali pripremu italijanskih jela uživo, pozivajući i same goste da aktivno učestvuju u pravljenju hrane, ali i degustaciji vrhunskih italijanskih vina.

Manifestaciji u Domu mladih je prisustvovao i ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Marco Di Ruzza, koji je imao priliku da se druži sa svakim gostom koji je stigao da podrži Sedmicu italijanske kuhinje.

Kakve novitete donosi proljetna ponuda stambenih kredita Intesa Sanpaolo Banke?

Kakve novitete donosi proljetna ponuda stambenih kredita Intesa Sanpaolo Banke?

“I ove godine se vraća periodični termin za Sedmicu italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini. Među inicijativama koje Ambasada Italije organizuje za promociju italijanske kulture i stila života, Sedmica italijanske kuhinje zasigurno je jedan od najpraćenijih i najomiljenijih događaja u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Ovogodišnji veliki protagonista je italijanska regija Abruzzo: tim profesionalnih kuhara predstavlja Abruzzo delicije na manifestacijama koje se organiziraju u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru", kazao je za portal Radiosarajevo.ba ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza.

Još jedna novina ovogodišnjeg izdanja je i saradnja sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA), dugogodišnjim partnerom Ambasade Italije u okviru projekta „Moving Us Closer“, inicijative koja ima za cilj razvoj razmjene mladih između Italije i BiH, također za podsticanje procese pomirenja i međuetničkog dijaloga.

Dani italijanske kuhinje
Foto: N.G / Radiosarajevo: Dani italijanske kuhinje

"Poruka koju Ambasada želi poslati u potpunosti je u skladu s naslovom Sedmice kuhinje 2023.: „Za stolom s italijanskom kuhinjom: blagostanje uz ukus“. Tema naglašava vezu između mediteranske prehrane i zdravog načina života, a također se savršeno povezuje sa sportskom diplomatijom.

Tema je, dakle, posebno prikladna za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, koji iduće godine obilježavaju 40. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara 1984.", dodao je ambasador Marco Di Ruzza.

Ali ne samo to: ovogodišnje izdanje poslužilo je i za unapređenje kandidature italijanske kuhinje za UNESCO-ovu nematerijalnu baštinu.

"Lokalitet koji potvrđuje kulturni i identitetski značaj italijanske gastronomije. I, očigledno, njegov neodoljiv i nepogrešiv ukus, savršena kombinacija tradicije, inovativnosti i održivosti", kazao je za portal Radiosarajevo.ba ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza.

Potpredsjednik regije i osoba odgovorna za poljoprivredu regije Abruzzo, Emanuele Imprudente, također je učestvovao na ovom događaju.

Više o ovogodišnjoj sedmici italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini čitajte na linku OVDJE.

Kuhari iz Abruzza će proputovati cijelu BiH

Glavna novina izdanja za 2023. godinu je partnerstvo sa regijom Abruzzo, koja će realizaciju SCIM-a pomoći poslavši delegaciju od šest kuhara: Federico Anzelotti, Yuri Corsi, Gianmarco Dell'Armi, Antonio Di Pietro, Mirko Valente i William Zonfa.

Na ovoj manifestaciji kuhari iz Abruzza će proputovati cijelu Bosnu i Hercegovinu i neumorno pripremati tradicionalna jela njihove regionalne kuhinje.

Sedmica italijanske kuhinje
FOTO: Ambasada Italije u BiH: Sedmica italijanske kuhinje

Među objektima koji će ugostiti kuhare nalaze se restorani Kibe Mahala, Spazio Gourmet, Margherita i La Tavola sa sjedištem u Sarajevu, restoran Kod Brke, koji se nalazi u Banjoj Luci i Hotel Buna kod Mostara.

I ove godine na festivalu će učestvovati širom zemlje dobro poznati distributivni lanac "Mercator".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije