Predivna noć u Domu mladih na Sedmici italijanske kuhinje: Spektakl za gurmane i hedoniste

1
A. S.
Predivna noć u Domu mladih na Sedmici italijanske kuhinje: Spektakl za gurmane i hedoniste
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Dani italijanske kuhinje

Prelijepo je bilo u četvrtak navečer, 16. novembra, u Domu mladih u Sarajevu na svečanosti Sedmice italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini, koja je počela u ponedjeljak, 14. novembra i traje sve do ponedjeljka, 20. novembra.

Italijanski kuhari iz regije Abruzzo Yuri Corsi, Antonio Di Pietro, Mirko Valente, zajedno su sa zvijezdom bosansko-hercegovačke kuhinje Miranom Karićem, prikazali pripremu italijanskih jela uživo, pozivajući i same goste da aktivno učestvuju u pravljenju hrane, ali i degustaciji vrhunskih italijanskih vina.

Manifestaciji u Domu mladih je prisustvovao i ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Marco Di Ruzza, koji je imao priliku da se druži sa svakim gostom koji je stigao da podrži Sedmicu italijanske kuhinje.

Švedska se sprema za finale Eurosonga u strahu: Sveprisutan je osjećaj nesigurnosti

Švedska se sprema za finale Eurosonga u strahu: Sveprisutan je osjećaj nesigurnosti

“I ove godine se vraća periodični termin za Sedmicu italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini. Među inicijativama koje Ambasada Italije organizuje za promociju italijanske kulture i stila života, Sedmica italijanske kuhinje zasigurno je jedan od najpraćenijih i najomiljenijih događaja u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Ovogodišnji veliki protagonista je italijanska regija Abruzzo: tim profesionalnih kuhara predstavlja Abruzzo delicije na manifestacijama koje se organiziraju u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru", kazao je za portal Radiosarajevo.ba ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza.

Još jedna novina ovogodišnjeg izdanja je i saradnja sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA), dugogodišnjim partnerom Ambasade Italije u okviru projekta „Moving Us Closer“, inicijative koja ima za cilj razvoj razmjene mladih između Italije i BiH, također za podsticanje procese pomirenja i međuetničkog dijaloga.

Dani italijanske kuhinje
Foto: N.G / Radiosarajevo: Dani italijanske kuhinje

"Poruka koju Ambasada želi poslati u potpunosti je u skladu s naslovom Sedmice kuhinje 2023.: „Za stolom s italijanskom kuhinjom: blagostanje uz ukus“. Tema naglašava vezu između mediteranske prehrane i zdravog načina života, a također se savršeno povezuje sa sportskom diplomatijom.

Tema je, dakle, posebno prikladna za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, koji iduće godine obilježavaju 40. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara 1984.", dodao je ambasador Marco Di Ruzza.

Ali ne samo to: ovogodišnje izdanje poslužilo je i za unapređenje kandidature italijanske kuhinje za UNESCO-ovu nematerijalnu baštinu.

"Lokalitet koji potvrđuje kulturni i identitetski značaj italijanske gastronomije. I, očigledno, njegov neodoljiv i nepogrešiv ukus, savršena kombinacija tradicije, inovativnosti i održivosti", kazao je za portal Radiosarajevo.ba ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza.

Potpredsjednik regije i osoba odgovorna za poljoprivredu regije Abruzzo, Emanuele Imprudente, također je učestvovao na ovom događaju.

Više o ovogodišnjoj sedmici italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini čitajte na linku OVDJE.

Kuhari iz Abruzza će proputovati cijelu BiH

Glavna novina izdanja za 2023. godinu je partnerstvo sa regijom Abruzzo, koja će realizaciju SCIM-a pomoći poslavši delegaciju od šest kuhara: Federico Anzelotti, Yuri Corsi, Gianmarco Dell'Armi, Antonio Di Pietro, Mirko Valente i William Zonfa.

Na ovoj manifestaciji kuhari iz Abruzza će proputovati cijelu Bosnu i Hercegovinu i neumorno pripremati tradicionalna jela njihove regionalne kuhinje.

Sedmica italijanske kuhinje
FOTO: Ambasada Italije u BiH: Sedmica italijanske kuhinje

Među objektima koji će ugostiti kuhare nalaze se restorani Kibe Mahala, Spazio Gourmet, Margherita i La Tavola sa sjedištem u Sarajevu, restoran Kod Brke, koji se nalazi u Banjoj Luci i Hotel Buna kod Mostara.

I ove godine na festivalu će učestvovati širom zemlje dobro poznati distributivni lanac "Mercator".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije