U Sarajevu obilježen Dan Republike Italije: Ambasador Marco Di Ruzza istaknuo dobre odnose s BiH

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu obilježen Dan Republike Italije: Ambasador Marco Di Ruzza istaknuo dobre odnose s BiH
Foto: Fena / Obilježen Dan Republike Italije u Sarajevu

U povodu velikog italijanskog praznika 2. juna, Dana Republike, Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini večeras je u Domu oružanih snaga BiH upriličila svečani prijem kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz diplomatskog, političkog, kulturnog i javnog života u BiH.

Dan Republike, 2. juni, je najvažniji državni praznik u Italiji. Tog datuma 1946. godine italijanski narod je na referendumu odbarao republiku umjesto monarhije i od tada Italija zvanično proslavlja svoj rođendan.

Nakon intoniranja himni obje zemlje, ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza je u svom govoru podsjetio na historijske okolnosti vezane uz ovaj datum.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Prošlo je 77 godina otkako su Italijani glasanjem na referendumu izabrali republiku i počeli ispisivati potpuno novu stranicu svoje povijesti, zasnivajući je na tri velika principa: slobodi, demokratiji i miru. Dan Republike Italije, koji se ove godine poklapa sa tridesetom godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa Italije i Bosne i Hercegovine čini današnju proslavu još ljepšom, emotivnijom i srdačnijom", kazao je Di Ruzza.

Ambasador je takođe ukazao na izvrsne bilateralne odnose koje njeguju Italija i BiH, te podršku koju ova zemlja pruža euroatlantskim integracijama naše zemlje.

"Stoga je sada više nego ikad, a obraćam se političkim liderima, potrebno 'uhvatiti trenutak', okupiti se za stolom sa poniznošću, odlučnošću i osjećajem odgovornosti, ostavljajući po strani zamjerke i podjele, kako bi se nastavila agenda reformi koje su zemlji potrebne za rast, stabilizaciju i napredak na europskom putu", kazao je Di Ruzza.

Obilježen Dan Republike Italije u Sarajevu
Foto: Fena: Obilježen Dan Republike Italije u Sarajevu

Podsjetio je da je Italija jedan od najvećih investitora u BiH, te da je sa stanovišta ekonomskih odnosa, prva zemlja izvoznica u BiH i drugi vanjskotrgovinski partner, kao i da se na ovom tržištu može pohvaliti širokom i raznolikom mrežom kompanija, osnovanih u različitim proizvodnim sektorima.

Italija je također veoma prisutna u kulturnom životu BiH.

Obilježen Dan Republike Italije u Sarajevu
Foto: Fena: Obilježen Dan Republike Italije u Sarajevu

"Sa jednakim ponosom bilježim važnost italijanskog prisustva na polju kulture u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj se stubovi naše kulture – moda, dizajn, umjetnost, kinematografija, kuhinja, itd. Kulturna diplomatija za nas je najprirodniji način da dodatno ojačamo mostove između dvije zemlje", naveo je Di Ruzza.

Na kraju govora ambasador Di Ruzza podsjetio je da je Italija bliska Bosni i Hercegovini i kako bi u misiji EUFOR-ALTHEA pomogla u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja na ovoj teritoriji za njene institucije, biznise i građane i da bi pomogla Bosni i Hercegovini da napreduje na svom euroatlantskom putu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije