Počela sedmica italijanske kuhinje u BiH: Pojedite nešto fino ili pogledajte predstavu

0
Radiosarajevo.ba
Počela sedmica italijanske kuhinje u BiH: Pojedite nešto fino ili pogledajte predstavu
Foto: Pixabay / Italijanska hrana

Italijanska ambasada u Sarajevu, u saradnji sa italijanskom agencijom za vanjsku trgovinu ICE, predstavila je program "Sedmice italijanske kuhinje u svijetu" (SCIM) za Bosnu i Hercegovinu, koja je počela u ponedjeljak, 13. novembra.

Bosanskohercegovačka javnost jako dobro poznaje i cijeni ovaj događaj, koji je jedan od aduta italijanske kulturne diplomatije u Bosni i Hercegovini. To je također izvanredna prilika za promociju kandidature italijanske kuhinje za UNESCO-ovu nematerijalnu baštinu, kao i temeljna komunikacijska poluga u nastojanju da se promovira italijanski poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Glavna novina izdanja za 2023. godinu je partnerstvo sa regijom Abruzzo, koja će realizaciju SCIM-a pomoći poslavši delegaciju od šest kuhara: Federico Anzelotti, Yuri Corsi, Gianmarco Dell'Armi, Antonio Di Pietro, Mirko Valente i William Zonfa. Na ovoj manifestaciji kuhari iz Abruzza će proputovati cijelu Bosnu i Hercegovinu i neumorno pripremati tradicionalna jela njihove regionalne kuhinje.

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Među objektima koji će ugostiti kuhare nalaze se restorani Kibe Mahala, Spazio Gourmet, Margherita i La Tavola sa sjedištem u Sarajevu, restoran Kod Brke, koji se nalazi u Banjoj Luci i Hotel Buna kod Mostara. I ove godine na festivalu će učestvovati širom zemlje dobro poznati distributivni lanac "Mercator".

Istovremeno, odabrana mreža restorana nudit će posebne italijanske menije tokom cijele sedmice. Saradnja sa Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA), još jedna značajna inovacija ovogodišnjeg izdanja, također će omogućiti organiziranje niza popratnih događaja (pozorišne predstave, društvene igre i kvizovi), sa ciljem promocije SCIM-a i projekta "Moving Us Closer", koji UNFPA implementira uz saradnju Ambasade i podršku Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije; ovo je inicijativa koja razvija razmjenu mladih ljudi između dvije zemlje, također u svrhu podsticanja procesa pomirenja i međuetničkog dijaloga u Bosni i Hercegovini.

Nova Radio Italia o rimskom Koloseumu, pizzi alla Romana, i filmskom velikanu Vittoriu De Sici

Nova Radio Italia o rimskom Koloseumu, pizzi alla Romana, i filmskom velikanu Vittoriu De Sici

Glavni susret na SCIM-u nesumnjivo je veliki događaj zakazan u "Domu mladih", na Skenderiji, u Sarajevu 16. novembra, otvoren za najširu moguću javnost i medije. U intrigantnoj "kreativnoj fuziji", kuhari će zajedno sa zvijezdom bosanskohercegovačke kuhinje Miranom Karićem pripremati delicije pred publikom među kojom će biti i značajno prisustvo predstavnika međunarodne zajednice. Potpredsjednik regije i osoba odgovorna za poljoprivredu regije Abruzzo, gospodin Emanuele Imprudente, također će učestvovati na ovom događaju.

I ove godine u sklopu SCIM-a će, između ostalog, biti organizirana obuka posvećena mlađim generacijama: naime, planirano je predavanje "Tehnike kuhanja regije Abruzzo" u Srednjoj turističko-ugostiteljskoj školi u Sarajevu, prestižnoj obrazovnoj ustanovi u glavnom gradu, a sve u korist njenih učenika.

Ambasador Marco Di Ruzza je objasnio: "Ljubav prema dobroj hrani čini veliki dio našeg italijanskog bića i ide ruku pod ruku s kulturom, umjetnošću, turizmom i uvažavanjem lokalnih razlika, u sugestivnom susretu između tradicije, inovacije i održivosti. Osnovna tema ovogodišnjeg SCIM-a, nastavio je ambasador, fokusira se na vezu između mediteranske prehrane i zdravog načina života: tema koja je također usko povezana sa sportskom diplomatijom i stoga je od posebnog značaja u zemlji kao što je Bosna i Hercegovina, koja će iduće godine proslavit četrdesetu obljetnicu Zimskih olimpijskih igara 1984. Veliko nam je zadovoljstvo što valoriziramo regiju Abruzzo u ovogodišnjem izdanju Sedmice, i iskreno im se zahvaljujem što nas prate na ovom sjajnom putovanju, sastavljenom od okusa, harmonije i ljepote".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije