UNSA ponovo nazadovao na svjetskoj listi najboljih fakulteta: Sada zauzima 1714. mjesto

7
Radiosarajevo.ba
UNSA ponovo nazadovao na svjetskoj listi najboljih fakulteta: Sada zauzima 1714. mjesto
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Pravni fakultet u Sarajevu

Julsko izdanje Webometricsa rangiralo je sarajevski univerzitet (UNSA) na 1714. poziciju na svjetskoj listi 30. 000 najboljih univerziteta. Time je nastavljen pad vrijednosti kvalifikacije ove visokoobrazovne ustanove.

Pomenuta stranica predstavlja najveću akademsku rang listu visokoškolskih ustanova koja svakih šest mjeseci donosi najbolje i najpouzdanije informacije o tome koji su univerziteti najcjenjeniji, te na osnovu toga pravi njihovu rang listu.

Tako je najbolje rangirani univerzitet u BiH na ovoj listi i dalje Univerzitet u Sarajevu (UNSA) iako je nastavio trend pada. Drugo mjesto iz naše zemlje pripalo je Univerzitetu u Banjoj Luci koji je zauzeo 2769. poziciju.

Potom slijede, univerziteti u Istočnom Sarajevu i Tuzli, te Sveučilište u Mostaru.

Panel o temi “Korupcija u obrazovanju”: Za 4 godine nije prijavljen nijedan slučaj

Panel o temi “Korupcija u obrazovanju”: Za 4 godine nije prijavljen nijedan slučaj

Nije neko pretjerano iznenađenje činjenica da su privatni univerziteti dosta lošije rangirani. Tako se Internacionalni univerzitet u Sarajevu nalazi tek na 3772., dok je Internacionalni univerzitet "Burch" na 4219 mjestu u svijetu. Sarajevskom "Sarajevo School of Science & Technology" univerzitetu pripala je skromna 5.669. pozicija. 

Do prije dvije godine, UNSA je na Webometriscovoj rang listi zauzimao pristojnu 1496. poziciju najkvalitetnijih univerziteta u svijetu što je bio najbolji plasman koji je ova obrazovna institucija ikada ostvarila.

Kao što smo naveli, danas zauzima 1714. mjesto što predstavlja pad od 218 mjesta u odnosu na tada pa do danas.

Inače, na ovoj listi prednjače mahom američki univerziteti, a prva pozicija pripala je neprikosnovenom Harvardu, dok je u Evropi najbolje rangiran britanski Oxford.

Kompletnu listu najboljih univerziteta svijeta možete pogledati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije