Koncert violinistica Tamare Arsovski i Alme Dizdar na Muzičkoj akademiji UNSA

0
Radiosarajevo.ba
Koncert violinistica Tamare Arsovski i Alme Dizdar na Muzičkoj akademiji UNSA
Foto: Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu / Koncert violinistica Tamare Arsovski i Alme Dizdar

U srijedu, 22. juna 2022. godine, nastupit će violinistice Tamara Arsovski i Alma Dizdar. Njihovim koncertom, koji će se održati u Koncertnoj sali "Cvjetko Rihtman" u 19 sati, bit će zaokružen vrlo intenzivan i raznolik program ovogodišnje Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Arsovski i Dizdar će ovom prilikom izvesti djela Reinholda Glièra i Sergeja Prokofjeva.

Ulaz na koncert je slobodan.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Tamara Arsovski dodiplomski i master studij violine završila je pod mentorstvom prof. Violete Smailović – Huart na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje je trenutno zaposlena kao viša asistentica na predmetima Kamerna muzika i Violina na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru.

Godine 2019. upisala je doktorski studij u klasi profesora Ernsta Kovacica. Tokom studija, učestvovala je na violinističkim seminarima koje su vodili Violeta Smailović-Huart, Stefan Milenković, Ilia Korola, Hakan Şensoy, Deborah Wong, Manhattan String Quartet i drugi.

Kao solistica je nastupala sa orkestrima kao što su Camerata Academica, Gudački orkestar MAS i Mostarski simfonijski orkestar, a kao članica orkestra svirala je sa Omladinskim simfonijskim orkestrom Jugoistočne Evrope, Kamernim orkestrom Symphonia Momentum Orient and Occident, Sarajevskim kamernim orkestrom, Gudačkim orkestrom MAS, Mostarskim simfonijskim orkestrom, te Sarajevskom filharmonijom, u Bosni i Hercegovini kao i inostranstvu.

Stalna je članica Gudačkog orkestra MAS, na poziciji koncert-majstorice, Gudačkog kvarteta AMAS i Sarajevo Sinfonietta, te Ansambla INSAM Instituta za savremenu umjetničku muziku (Sarajevo).

Alma Dizdar je srednje muzičko obrazovanje stekla u Muzičkoj školi I i II stupnja Mostar u klasi prof. Vasilija Buzmakova. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong.

Master studij je pohađala na univerzitetu Ithaca College u Ithaci, New York u klasi prof. dr. Calvina Wiersme, a potom na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Za prvi ciklus je nagrađena priznanjem Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu.

Usavršavala se na seminarima poznatih pedagoga: Dora Schwarzberg, Anna Dzialak Savytska, Ernst Kovacic, Orest Shourgot, Cihat Askin, Calvin Wiersma, Mark Steinberg i dr. Nastupala je u zemljama regiona, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i u SAD.

Kao solistica je nastupala sa Simfonijskim orkestrom Mostar i gudačkim orkestrom Strings attached Sinfonietta.

Studentica je druge godine III ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. emeritusa Ernsta Kovacica. Trenutno je zaposlena kao asistentica na predmetu Violina na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije