Univerzitet u Zenici: Od planiranih 995 upisano 468 brucoša

5
Fena
Univerzitet u Zenici: Od planiranih 995 upisano 468 brucoša
Foto: Facebook / Studenti

Konačan broj upisanih studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici za akademsku 2022/2023. godinu nakon prvog upisnog roka je 468, od planiranih 995- potvrdio je prorektor za nastavu i studentska pitanja tog univerziteta prof. dr. Enes Bikić.

Prema navedenim podacima, ističe Bikić, može se konstatirati "da je prvi upisni rok prošao sa određenim odstupanjima u odnosu na prošlu akademsku godinu". Prošle je godine zenički univerzitet u dva upisna roka na prvi ciklus upisao oko 750 brucoša.

"Ipak se nadamo da će predviđeni plan upisa studenata u prvu godinu na UNZE-u biti u najvećem dijelu ispunjen. Kao i u dosadašnjim godinama najveći interes polaznika na našem univerzitetu bio je za upis na Medicinskom i Politehničkom fakultetu.

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Medicinski fakultet je ispunio plan upisanih studenata na smjeru Opća medicina (integrisani I i II ciklus studija), dok je još samo malo, 14 slobodnih mjesta, ostalo na smjeru Zdravstvena njega. Politehnički fakultet je također u prvom upisnom roku zabilježio veom dobar uspjeh upisavši već oko 70 posto studenata od predviđenog plana", kaže Bikić.

Sve manje zainteresovanih za studiranje u Tuzli

Sve manje zainteresovanih za studiranje u Tuzli

Više od pola predviđenih mjesta, napominje, popunio je i Ekonomski fakultet, a izražava nadu se da će se u drugom upisnom roku svi kandidati koji su se prijavili, a nisu upisali željeni fakultet na UNZE-u, "ukazati povjerenje i upisati na neki drugi fakultet".

Metalurško-tehnološki fakultet je planirao upisati 80, a na prvom upisnom roku je upisao 34 studenta; Mašinski fakultet planirao je upisati 130, a upisano je 26; Filozofski fakultet je planirao upisati 130, a upisano je 45; Ekonomski fakultet planirao je upisati 150a upisano je 77; Pravni fakultet planirao je upisati 100, a upisao je 44; Medicinski fakultet planirao je upisati 90, a upisano je 76; Politehnički fakultet planirao je upisati 150, a upisano je 100 te Islamski pedagoški fakultet planirao je upisati 165, a upisano je 66 studenta.

Drugi upisni rok trajat će od 30. augusta do 16. septembra, a rangiranje kandidata i prijemni ispiti na fakultetima UNZE-a obavit će se od 19. do 23. septembra. Upis primljenih studenata obavit će se prema planu fakulteta najkasnije do 30. septembra 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije