Sve manje zainteresovanih za studiranje u Tuzli

2
Radiosarajevo.ba
Sve manje zainteresovanih za studiranje u Tuzli
Foto: Tuzlainfo.ba / Univerzitet Tuzla

Još više od 1.000 mjesta je slobodno za studente na Univerzitetu u Tuzli, na kojem je u prvom upisnom roku upisano 1.137 studenata. Evidentno je da je broj studenata sve manji.

Najveće interesovanje je bilo za Medicinski, Farmaceutski i Fakultet elektrotehnike, a najmanji za Prirodno-matematički i Filozofski, tačnije, Odsjeke biologije i historije.

Prvi upisni rok na Tuzlanskom univerzitetu je bio raspisan za 2.177 studenata za prvi i drugi ciklus studija. Koliko je interesovanje na Tuzlanskom univerzitetu, pokazuje činjenica da je nešto malo više od pola predviđenog broja mjesta popunjeno.

Oglasio se advokat glavnog osumnjičenog za ubistvo Vanje (14) i otkrio nove detalje

Oglasio se advokat glavnog osumnjičenog za ubistvo Vanje (14) i otkrio nove detalje

Ni studente u BiH nije zaobišlo poskupljenje: Porasle cijene smještaja u domovima

Ni studente u BiH nije zaobišlo poskupljenje: Porasle cijene smještaja u domovima

"U prvom upisnom roku je popunjeno nešto više od 50% raspisanih mjesta. Dakle, 1.137 je upisano, ostalo je slobodno još 1.040 mjesta. Konkurs za prijem na drugi i treći ciklus je otvoren do kraja septembra", pojasnila je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Kao i prethodnih godina, najveće interesovanje je bilo za Medicinski i Farmaceutski fakultet kao i Fakultet elektrotehnike.

"Na nekim studijskim programima smo imali manje zainteresovanih studenata, ali očekujemo da u drugom upisnom roku popunimo bar dio slobodnih mjesta", optimistična je rektorica i dodaje da drugi upisni rok počinje 23. augusta.

Prošle godine je u prvom roku upisano 1.160 studenata, dok je sada taj broj 1.137. Broj studenata na fakultetima Univerziteta u Tuzli rapidno se smanjuje svake godine. Razlozi tome su brojni - odlazak stanovništva, ekonomska situacija, otvaranje privatnih fakulteta ali i gubitak povjerenja prema državnim univerzitetima i razne afere. Primjera radi, protiv rektorice Hadžigrahić se vodi sudski postupak, odnosno Kantonalno tužilaštvo je tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Optužnica je potvrđena, a Hadžigrahićeva se izjasnila da nije kriva.

Sa druge strane, borbu za studente vode javni i privatni univerziteti. Vlada TK nije dala saglasnost na odluke senata pet visokoškolskih privatnih ustanova u TK te je zatražila da utvrde nove prijedloge broja studenata kao i prethodne godine. Zanimljivo je da je Vlada TK, u različitim sastavima i shodno raznim ličnim interesima, odobravala otvaranje privatnih fakulteta u Tuzli koje sada pokušava staviti pod kontrolu, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije