Sve manje zainteresovanih za studiranje u Tuzli

2
Radiosarajevo.ba
Sve manje zainteresovanih za studiranje u Tuzli
Foto: Tuzlainfo.ba / Univerzitet Tuzla

Još više od 1.000 mjesta je slobodno za studente na Univerzitetu u Tuzli, na kojem je u prvom upisnom roku upisano 1.137 studenata. Evidentno je da je broj studenata sve manji.

Najveće interesovanje je bilo za Medicinski, Farmaceutski i Fakultet elektrotehnike, a najmanji za Prirodno-matematički i Filozofski, tačnije, Odsjeke biologije i historije.

Prvi upisni rok na Tuzlanskom univerzitetu je bio raspisan za 2.177 studenata za prvi i drugi ciklus studija. Koliko je interesovanje na Tuzlanskom univerzitetu, pokazuje činjenica da je nešto malo više od pola predviđenog broja mjesta popunjeno.

Ni studente u BiH nije zaobišlo poskupljenje: Porasle cijene smještaja u domovima

Ni studente u BiH nije zaobišlo poskupljenje: Porasle cijene smještaja u domovima

"U prvom upisnom roku je popunjeno nešto više od 50% raspisanih mjesta. Dakle, 1.137 je upisano, ostalo je slobodno još 1.040 mjesta. Konkurs za prijem na drugi i treći ciklus je otvoren do kraja septembra", pojasnila je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Kao i prethodnih godina, najveće interesovanje je bilo za Medicinski i Farmaceutski fakultet kao i Fakultet elektrotehnike.

"Na nekim studijskim programima smo imali manje zainteresovanih studenata, ali očekujemo da u drugom upisnom roku popunimo bar dio slobodnih mjesta", optimistična je rektorica i dodaje da drugi upisni rok počinje 23. augusta.

Prošle godine je u prvom roku upisano 1.160 studenata, dok je sada taj broj 1.137. Broj studenata na fakultetima Univerziteta u Tuzli rapidno se smanjuje svake godine. Razlozi tome su brojni - odlazak stanovništva, ekonomska situacija, otvaranje privatnih fakulteta ali i gubitak povjerenja prema državnim univerzitetima i razne afere. Primjera radi, protiv rektorice Hadžigrahić se vodi sudski postupak, odnosno Kantonalno tužilaštvo je tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Optužnica je potvrđena, a Hadžigrahićeva se izjasnila da nije kriva.

Sa druge strane, borbu za studente vode javni i privatni univerziteti. Vlada TK nije dala saglasnost na odluke senata pet visokoškolskih privatnih ustanova u TK te je zatražila da utvrde nove prijedloge broja studenata kao i prethodne godine. Zanimljivo je da je Vlada TK, u različitim sastavima i shodno raznim ličnim interesima, odobravala otvaranje privatnih fakulteta u Tuzli koje sada pokušava staviti pod kontrolu, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije