UNICEF: Ni jedno dijete nikad ne bi smjelo bilo u situaciji kakvu smo vidjeli danas

Radiosarajevo.ba
UNICEF: Ni jedno dijete nikad ne bi smjelo bilo u situaciji kakvu smo vidjeli danas
Foto: UNICEF / Ilustracija

Već godinama UNICEF sa partnerima podržava proces transformacije institucija za zbrinjavanje djece, uključujući i institucije za brigu o djeci sa teškoćama u razvoju, a dokazi o nehumanim uslovima u nekima od njih dodatno potvrđuju da je to neophodno.

"Svjesni smo da su upravo djeca sa poteškoćama najzastupljenija u institucijama. Razlog je nedovoljna podrška sistema za porodice, i nedovoljna primjena modela specijalnog hraniteljstva, u kom bi hranitelji bili posebno obučeni za rad sa djecom sa poteškoćama.

Za svako dijete, porodično okruženje je jedino pravo okruženje u kom može razviti svoje potencijale i napredovati, bez obzira na to o kakvom se obliku fizičkih ili mentalnih teškoća radi", poručili su iz UNICEF-a.

UNICEF pruža podršku institucijama u BIH, kako bi se svi napori uložili u transformaciju postojećeg sistema u sistem podrške porodicama, prevencije, rane detekcije i intervencije, sistem multisektorskog pristupa, zasnovanog na modelu prava, a ne medicinskom modelu.

"Pozivamo sve nadležne institucije, ali i pojedince da podrže ovu transformaciju. Ni jedno dijete nikad ne bi smjelo bilo u situaciji kakvu smo u medijima vidjeli danas", zaključili su iz UNICEF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije