Ugledni profesor iz Beograda: BiH je plijen snaga koje je razaraju i iznutra i spolja

0
F.V.
Ugledni profesor iz Beograda: BiH je plijen snaga koje je razaraju i iznutra i spolja
Foto: Arhiv / Nikola Samardžić

Bosna i Hercegovina je plijen snaga koje je razaraju i iznutra i spolja, upozorava u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba prof. dr. Nikola Samardžić ugledni historičar i profesor Odjeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu, inače dobar je poznavatelj prilika u regionu.

Profesor Samardžić tako komentira dešavanja u Bosni i Hercegovini nakon što je Narodna skupština Republike Srpske sinoć usvojila informacije i zaključke kojim je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a i formalno pokrenuo proces rušenja institucija Bosne i Hercegovine i formiranja svoje vojske.

"Izostao je proces koji bi revidirao Dayton. Mirovno rješenje bilo je iznuđeno logikom nastanka sukoba koji je bio nacionalnog karaktera. Dayton je prepustio prostor malignim uticajima Rusije i Turske, i otvorio hrvatsko teritorijalno pitanje. U ovom trenutku teško je predvideti da li će se ponoviti oružani sukobi, jedina teritorija za koju mogu da pretpostavim da je neposredno ugrožena je Distrikt Brčko.

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Očigledno je da postoji dogovor srpsko-hrvatske većine o novom uređenju odnosa, ali bez konkretne ponude, kako će se ti odnosi definisati: poštovanjem međunarodnih dogovora, demokratskih procedura, liberalnih vrijednosti i prava svake manjine da bude zaštićena i poštovana", istakao je profesor Samardžić.

Prema njegovim riječima, ponovo je jednu čudnu ulogu odigrala njemačka diplomatija, koja je, kako kaže, nakon ruske agresije u Ukrajini "najuverljivija snaga Putinove legitimizacije u zapadnom svijetu".

"U pravu ste, Dodikov državni udar podsjeća na destabilizaciju Crne Gore i Sjeverne Makedonije, čime su upravljali Srbija i Rusija. Ako je izgledno formiranje nove proevropske većine u Crnoj Gori, a Sjeverna Makedonija je ponovo stabilizovana u tom smislu, Dodikov udar prije svega je zamišljen tako da poremeti realizaciju prioriteta BiH za budućnost u evropskoj integraciji i ulasku u NATO, ali i u decentralizaciji, demilitarizaciji i denacifikaciji, procesima koji će zaustaviti demografsku katastrofu i otvaranjem granica relaksirati nacionalne odnose.

U Srbiji je takođe veoma zabrinjavajuće, kako se vlast i opozicija udvaraju biračkom tijelu negiranjem genocida u Srebrenici, i podrškom svim tradicionalnim institucijama koje Vučić i Dodik koriste kako bi novim sukobima sebi otvarali politički prostor koji neminovno gube", zaključio je Samardžić.

Podsjetimo, zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili su više zaključaka kojima NSRS nastoji praktično destruirati institucije u oblasti pravosuđa, odbrane, sigurnosti, te indirektnih poreza. Za informacije i zaključke glasalo je 49 zastupnika, inače članova vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a.

Zadužena je Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS-u zakon o VSTV-u RS-a, zakone iz oblasti odbrane i sigurnosti, te zakon o porezu na dodatnu vrijednost i zakon o akcizama RS-a.

Uporedo su usvojeni zaključci da se na teritoriji RS-a, i to od dana stupanja na snagu novih entitetskih zakona, neće primjenjivati Zakon o VSTV-u BiH, Zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u OS BiH, Zakon o OSA-i i Zakon o SIPA-i BiH, Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o UIO, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o PDV-u i Zakon o akcizama BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije