Udar na prirodni dragulj u Kantonu Sarajevo: Sječa šume na izvoru Rakitnice

Radiosarajevo.ba
Udar na prirodni dragulj u Kantonu Sarajevo: Sječa šume na izvoru Rakitnice

Iz Udružena Eko akcija upozoravaju na još jedna udar na prirodu u BiH, ovaj put u Kantonu Sarajevo.

"U jeku zdravstvene i ekonomske krize nastavlja se sa uništavanjem okoliša i prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine. Kantonalno javno preduzeće 'Sarajevo-šume' priprema sječu šume širokih razmjera na samom vrelu rijeke Rakitnice, istinskog dragulja naše prirode, koja je i zakonom zaštićeno područje", napisao je Anes Podić iz "Eko akcije" koji je objavio fotografije prvih balvana koji su posječeni i ostavljeni na samom izvoru rijeke.

Podić dodaje da su prva stabla posječena na lokaciji Crna rijeka, ali planira se i dalja sječa prema Zucinim vrelima. Lokacija Crna rijeka je u klisuri Rakitnice, što je zakonom zaštićeno područje i pripada Kantonu Sarajevo, općina Trnovo.

"Prema informacijama lokalnog stanovništva sječu vrši privatna firma, ali uz odobrenje koje im je izdalo KJP Sarajevo- šume d.o.o.", kaže Anes Podić.

Istovremeno, i prema Visočici radi se devastacija i sječa kržljave, pretplaninske bukve, na veoma strmom terenu, pored puta iza Sinanovića.

"Tražimo od nadležne kantonalne inspekcije i nadležnog ministra Draška Jeličića, ministra privrede Kantona Sarajevo da hitno obustave sječu šume na području rijeke Rakitnice i da poduzmu sve što je u njihovoj mogućnosti da trajno zaštite ovo područje", poručuju iz Eko akcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije