Ekocid / Uništavanje prirode: Rijeka Tara se od rafting raja lagano pretvara u blato

01. 08. 2020. u 14:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 63

Rijeka Tara, koja protiče kroz Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu i koja je pravi raj za zaljubljenike u rafting, 31. jula je zagađena u najvećem dijelu toka kroz Crnu Goru. Ekolozi, nevladine organizacije i dio opozicije tvrde da je rijeka zamućena usljed izgradnje malih hidroelektrana na njenim pritokama i optužuju državu da dozvoljava ekocid.

Nevladina Koalicija za održivi razvoj (KOR) je prijavila UNESCO-u najnoviji, kako su naveli, ekocid na rijeci Tari. Tvrde da je Tara, čiji je kanjon pod zaštitom UNESCO-a, tokom jula bila zamućena, a da je jučer, 31. jula, cijelim tokom do samog ušća u Drinu, na granici s Bosnom i Hercegovinom, potpuno mutna, piše Blic.

"Pored radova na autoputu, izgradnja minihidroelektrana (MHE) na pritokama Tare i pristupnih puteva do njih, dovodi do ispiranja hiljada tona šljunka, zemlje i otpada u samo korito rijeke, usljed čega dolazi do neviđenog ekocida, pomora ribe i živog svijeta", naveli su iz KOR-a.

Oni su proslijedili UNESCO-u fotografije i snimke uništavanja rijeke. Isti materijal bit će proslijeđen i delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, kazali su iz KOR-a.

Nevladina organicazija Green Home ukazuje da Tara ima šest različitih nivoa zaštite, te da pored Svjetske prirodne baštine pripada i lokacijama od značaja za evropske divljači i prirodna staništa.

"Bahato kršenje zakonskih propisa na Tari je prevršilo svaku mjeru i rijeka odumire. Svako ko je prouzrokovao ovakvu situaciju mora odgovarati, zbog čega apelujemo na obustavljanje radova dok se ne utvrdi odgovornost počinioca i učinjena šteta" kazali su iz Green Homea.

Ekološki pokret Ozon pretpostavlja da je Taru zamutio građevinski materijal, koji nastaje prilikom izgradnje MHE na rijekama koje se ulivaju u Taru ili prilikom gradnje autoputa.

"Podnijeli smo inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove. Očekujemo povratnu informaciju o činjeničnom stanju i preduzetim mjerama", saopćili su iz Ozona.

Iz opozicione političke partije URA naglašavaju da je suza Evrope od jutros kaljuga, što je, prema njihovim riječima, završni čin u devastaciji onogo što je ostalo kao jedina vrijednost i bogatstvo Crne Gore, pa čak i regije.

Traže hitnu reakciju i utvrđivanje uzroka zamućenja rijeke, navodeći da će o incidentu obavijestiti partijsku internacionalu – Zelene Evrope, čije je URA član.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u odgovoru za Radio Slobodnu Evropu navode da su hitno zatražili utvrđivanje stanja na terenu.

"Ministarstvo održivog razvoja i turizma je danas odmah povodom informacija koje smo dobili putem medija o zamućenju rijeke Tare na potezu od Mojkovca do Šćepan Polja, poslalo pisani zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da u najhitnijem roku uputi nadležne inspekcije na teren, u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja", navode iz Ministarstva.

Zbog ranije devastacije Tare reagirao je UNESCO jula 2019. i u izvještaju Komiteta za svjetsku baštinu izrazio zabrinutost. Evropska komisija je u Izvještaju o napretku Crne Gore 2019. godine, Podgorici preporučila strožiji odnos u slučaju negativnih utjecaja gradnje autoputa na rijeci Tari.

Korito rijeke Tare u jednom dijelu je od prošle godine ugroženo građevinskim radovima na dionici autoputa od Podgorice do Kolašina, koje izvodi kineska kompanija CRBC.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA