Učenicima iz Jajca prestižna nagrada za borbu protiv segregacije

Radiosarajevo.ba
Učenicima iz Jajca prestižna nagrada za borbu protiv segregacije
Foto: Arhiv / Učenici Jajce
Učenici Srednje strukovne škole Jajce prošle godine su uspješno osujetili plan Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK) da uvede segregaciju u školu tako što bi djecu razdvojili po nacionalnosti.

Zbog demokratskog, ljudskog i civilzacijskog uspjeha učenici u sada nagrađeni nagradom “Max van der Stoel” i dobit će 58.600 dolara.

Nagradu im je dodijelio žiri Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE)

Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine pojedincima ili grupama koje postignu uspjeh u promociji integracije i društvene kohezije u državama članicama OSCE-a.

Nikolas Rimac jedan je od učenika Srednje strukovne škole u Jajcu koji je vodio učenike u borbu protiv segregacije u ovom gradu. On se nada da će novac omogućiti stvaranje fondacije za učenički aktivizam u budućnosti.

Iskreno želimo iskoristiti novac za dobrobit sviju i za bolju budućnost”, rekao je Rimac.

Počevsi u ljeto 2016. godine, učenici iz Jajca, grada u srednjoj Bosni, organizirali su proteste i poduzeli su akciju u borbi protiv plana Vlade SBK da podjeli školu po nacionalnom ključu, piše portal Wagingnonviolence.org.

Plan segregacije jednostavno je nazvan “Dvije škole pod jednim krovom”, a uspostavljen je nakon rata u BiH i primjenjuje se u više od 50 škola širom zemlje.

Vlada SBK planirala je uvesti segregaciju i u Srednju strukovnu školu Jajce kako bi djecu razvdojila po etničkim skupinama.

Učenici svih nacionalnosti marširali su centrom Jajca noseći zastave koje predstavljaju tri etničke skupine Bošnjake, Hrvate i Srbe koji žive u Jajcu. Oni su počeli javno govoriti o svom planu da se suprotstave segregaciji.

Usprkos snažnom otporu lokalnih političara, drugova iz školskih klupa pa i sopstvenih roditelja, učenici su nastavili javno govoriti protiv segregacije.

Učenici su davali intervjue mnogim medijima i držali predavanja u razredu. Dobili su ogromnu naklonost međunarodne zajednice koja vrši snažan utjecaj na politički sistem Bosne i Hercegovine.

U junu 2017. godine Vlada SBK-a zvanično je odustala od plana “dvije škole pod jednim krovom”. Bila je to velika pobjeda male grupe učenika, ali i početak borbe protiv segregacije u svim školama u cijeloj BiH.

Nagrada “Max van der Stoel” utemeljena je 2001. godine od Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Holandije, a nazvana je po Maxu van der Stoelu koji je postao prvi visoki predstavnik OSCE-a za nacionalne manjine 1993. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije