Vlasti u BIH pozvane da prekinu s praksom segregacije djece

Fena
Vlasti u BIH pozvane da prekinu s praksom segregacije djece
Dvadeset organizacija civilnog društva u BiH pozivaju bh. vlasti s akcentom na kantone u kojima se provodi segregacija u obrazovanju da poduzmu mjere na stvaranju jedinstvenog obrazovnog sistema.

Vlasti se, također, pozivaju da prekinu praksu razdvajanja djece prema etničkoj pripadnosti.

To je zahtjev različitih međunarodnih organizacija i tijela, uključujući i UN-ov odbor za ekonomska, socijalna i kulturna prava.

Također, predstavnici vlasti pozivaju se da osiguraju punu provedbu Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH i njegovih ključnih odredbi o zajedničkom jezgru nastavnih planova i programa.

"Sadašnje stanje podjela u obrazovanju ne samo da je daleko od svjetskih ili evropskih standarda već i ne nudi nikakvu šansu za razvoj i prosperitet mladim generacijama. Aktivizam mladih iz Jajca primjer je pozitivne prakse i građanske odgovornosti i dokazuje da su mladi srednjoškolci protiv necivilizacijskih podjela i segregacije koja im nameću političari, te nam daju nadu u bolju budućnost", navodi se u saopćenju Centra civilnih inicijativa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije