Briselska poruka BiH: EU traži ukidanje "dvije škole pod jednim krovom"

Radiosarajevo.ba
Briselska poruka BiH: EU traži ukidanje "dvije škole pod jednim krovom"
FOTO: Arhiv / Ilustracija

U prijedlogu dokumenta Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Europske unije i Bosne i Hercegovine zatraženo je ukidanje fenomena postojanja “dvije škola pod jednim krovom”, prenosi Večernji list.

Ovaj dokument dostavljen je na razmatranje prije skorog susreta toga zajedničkog tijela, no oko njega ne postoji definitivna saglasnost svih predstavnika, kako u EU tako ni u Bosni i Hercegovini.

Kako perenosi ovaj medij. na njihovoj provedbi posebno insistiraju predstavnici njemačke administracije koji su naveli kako je riječ o segregaciji djece i nastavku nacionalnih podjela u zemlji.

Pri tome su se zauzeli na uvođenju jedinstvenog nastavnoga plana i programa te zajedničkog obrazovanja djece neovisno o njihovim jezičnim i drugim posebnostima.

Taj prijedlog, međutim, još uvijek nije formalno stajalište EU jer se tome protive predstavnici Hrvatske u institucijama Europske unije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije