U toku izrada smjernica: Kako novinari trebaju izvještavati o nasilnom ekstremizmu

Radiosarajevo.ba
U toku izrada smjernica: Kako novinari trebaju izvještavati o nasilnom ekstremizmu
PrtScr / Ljiljana Zurovac

Direktorica programa Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini Ljiljana Zurovac istakla je da je senzacionalističko izvještavanje o slučajevima nasilnog ekstremizma i terorizma opasno za samo profesionalno novinarstvo, ali i zbog posljedica koje može da izazove u javnosti.

"Velika je greška nagađanje kada se nešto dogodi. Mediji bi trebalo da budu pri ruci javnosti i rade u njenom interesu, ali tako da ona od toga ima korist, a ne štetu i podizanje panike", izjavila je Zurovac novinarima prije početka konsultativnog sastanka o donošenju seta smjernica za izvještavanje o slučajevima nasilnog ekstremizma i terorizma, kojem su prisustvovali novinari iz BiH, te predstavnici ambasada.

Zurovac je napomenula da je važno da mediji znaju na koji način da jasno, tačno, precizno i jednostavno izvještavaju.

"Pri izvještavanju o nasilnom ekstremizmu i terorizmu moramo biti jako oprezni, jer se uvijek radi o velikoj devastaciji i ljudskim žrtvama. To su osjetljive teme koje se tiču ne samo podataka, nego i emotivno djeluju na javnost. Od medijskog izvještavanja puno znači da li će se podići panika ili će se reagovati mirno", istakla je Zurovac, javlja Federalna televizija.

Ona je dodala da novinari moraju da znaju od koga da uzmu informacije i na koji način da ih obrade i pošalju u javnost, kao i da znaju šta u određenom trenutku ne smiju objaviti da ne bi ugrozili tok istrage, što može biti učinjeno čak i iz najbolje namjere.

Šefica projekta koji se bavi prevencijom i borbom protiv nasilnog ekstremizma u Misiji OSCE-a u BiH Selma Zeković istakla je da medijsko izvještavanje može da doprinese širenju straha i panike, što su oni i prepoznali. Zeković je dodala da je prošle godine u septembru održana konferencija o ovoj temi i jedan od zaključaka bio je da treba kreirati smjernice koje su danas predstavljene.

"Radili smo sa nekoliko eminentnih stručnjaka i došli do nacrta o kojem danas razgovaramo. Nadamo se da će sve to doprinijeti da ove smjernice postanu standard medijskog izvještavanja", istakla je Zeković.

U smjernicama je, između ostalog, navedeno da izvještavanje o slučajevima nasilnog ektremizma i terorizma mora biti izbalansirano i informacije je potrebno prenositi nedvosmisleno kako bi njihovo naknadno tumačenje bilo svedeno na minimum. Smjernice ukazuju da, kako bi se predočile razmjere napada, objavljivanje fotografija i videosnimaka zahtijeva balans između zaštite dostojanstva žrtava i njihovih porodica i interesa javnosti.

Konsultativni sastanak u Sarajevu organizovali su Misija OSCE-a u BiH u saradnji s Vijećem za štampu i online medije u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije