Zurovac: Imamo veliki problem govora mržnje u online medijima u BiH

Jasmina Ćebo
Zurovac:  Imamo veliki problem govora mržnje u online medijima u BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ljiljana Zurovac

Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zulovac u intervju za Radiosarajevo.ba ukazala je na porast trenda govora mržnje u medijima. Govorila je o neadekvatnom procesuiranju govora mržnje, te o profesionalnosti kod izvještavanja u medijima.

Radiosarajevo.ba: Kakvo je stanje u medijima kada je riječ o govoru mržnje?

"To zavisi od medija. Mi imamo veliki problem govora mržnje u online medijima, posebno u onom dijelu koji se daje na slobodno korištenje građanima u komentarima. Tu imamo slabu kontrolu iz prostog razloga što većina online portala nema kapaciteta da uklanja te komentare na vrijeme prije nego su i postavljeni.

Međutim, mi imamo portale koji, kako bi podigli posjećenost, dozvoljavaju komentare s vrlo neprimjerenim sadržajem (klevete i prijetnje), dok s druge strane ozbiljni online mediji koji drže do kredibiliteta zatvaraju mogućnost komentiranja na takve tekstove za koje mogu pretpostaviti da će izazvati mnogo loših komentara. No, ne možemo samo govoriti o komentarima. Mi imamo medije koji (pogotovo u izbornoj godini) namjerno plasiraju manipulativne i provokativne sadržaje koji imaju skriveni govor mržnje, stoga trebamo biti vrlo kritični:

- gdje čitamo informacije, gdje ih nalazimo, gledamo ili slušamo i na koji način ih prihvatamo te s kojih medija?

Dakle, građani sami moraju vrlo kritički uzimati i primati informacije pa i reagirati na njih, jer je govor mržnje vrlo opasan i vodi ka jako teškim posljedicama."

Radiosarajevo.ba: Da li Vijeće za štampu prijavljuje govor mržnje Tužilaštvima? Imate li informaciju da li se procesuira?

"Mi prijavljujemo MUP-u FBiH, SIPI, MUP-u RS-a ili MUP-u Brčko distrikta, a oni prosljeđuju Tužilaštvima. Mnogo prijava smo poslali, ne samo Vijeće za štampu već i druge organizacije, no, na žalost to se ne procesuira na pravilan način.

Govor mržnje raste, Tužilaštvo BiH nije procesuiralo nijedan slučaj

Prije nekoliko dana održan je divan skup ljudi iz pravosuđa, policije i medija na kojem smo razgovarali upravo o tom problemu:

- zašto se češće i urgentnije ne procesuiraju prijavljeni slučajevi govora mržnje u izvršnim institucijama, zašto se shvata olako a trebalo bi se time ozbiljno pozabaviti?!

vijece_za_stampu_konferencija_konjic_RSA2.jpg - undefined
FOTO: Radiosarajevo.ba: Vijeće za štampu

Plašim se da će se reagirati tek onda kada kao posljedicu govora mržnje budemo imali zločine iz mržnje, a tada će biti kasno za bilo kakvu reakciju."

Radiosarajevo.ba: Šta možete reći o transparentnosti vlasništva nad medijima, a posebno nad portalima?

"Online sfera nam je najveći problem. Konzorcij od četiri organizacije (Vijeće za štampu u BiH, Mediacentar Sarajevo, BH Novinari i JaBiHEU) radi na donošenju zakona o transparentnosti vlasništva u BiH. Kada bude usvojen Zakon o transparentnosti vlasništva u medijima, onda će obaveza transparentnog impressuma, što znači svih podataka o vlasništvu, uredništvu, sastavu redakcije i kontaktima, biti prisutnost na svakom online mediju i na taj način će se lakše reagirati, znat će se kome poslati tužbu, žalbu ili zahtjev za ispravku. Tada će biti olakšano Vijeću za štampu, ali i policiji, Tužilaštvu i Sudu kada su u pitanju i govor mržnje i drugi neprimjereni sadržaji.

Govor mržnje je krivično djelo i ono se tretira po krivičnim zakonima i zato se mora znati kako i na koji način se treba procesuirati, a jako je teško procesuirati ako ne znamo ko stoji iza određenog portala koji se potpuno neadekvatno naziva online medijima."

Radiosarajevo.ba: Kako prepoznati lažne informacije i šta savjetujete čitateljima?

"Lažne informacije su postale globalni problem u ovoj masovnoj mogućnosti pristupa informacijama i različitim internetskim platformama. Kada otvorimo neki članak mi jednostavno moramo kritički čitati sve sadržaje, jer čitatelji često površno prihvataju informacije ne razmišljajući koji izvor ih plasira niti da li postoji izvor već reagira odmah na naslov koji je senzacionalistički, ili prvu informaciju koju vidi ne provjeri na koje izvore se taj tekst poziva, da li uopće postoji ime autora? Kada je taj tekst objavljen? Odakle je preuzet? Da li ima logike u tome što piše i da li ima logike fotografija s onim što je pisano u tekstu...

Vrlo često se postavljaju i lažne fotografije kako bi izazvale emocionalnu reakciju, a sve kako bi izmanipulirali čitatelja da donosi pogrešne zaključke. Dakle, treba pažljivo pogledati i čitati a ne samo prihvatati ono što se pročita."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije